Comisia Europeană, ultimatum pentru Booking. S-a deschis o investigație
Comisia Europeană a desemnat site-ul de rezervări hoteliere Booking drept "gatekeeper", ceea ce îl supune unor obligații stricte ale UE.
Comisia a declarat în martie că X a lui Elon Musk, ByteDance, proprietarul TikTok, și Booking.com ar putea îndeplini criteriile UE care le supun unor norme stricte în materie de tehnologie ca așa-numiți gatekeepers (controlori de informații).
"Am lucrat cu Comisia Europeană încă de la început"
Luni, Comisia a declarat că Booking.com se încadrează în DMA - în conformitate cu propria opinie a companiei - în timp ce a deschis o investigație de piață pentru a evalua în continuare replica depusă de X, care se opune statutului de gatekeeper.
"Am lucrat cu Comisia Europeană încă de la început, în așteptarea deciziei de astăzi", a declarat un purtător de cuvânt al Booking.com prin e-mail
"În prezent, analizăm decizia de desemnare și intenționăm să continuăm cooperarea noastră cu Comisia Europeană într-un mod constructiv, pe măsură ce dezvoltăm soluții pentru a ne conforma prevederilor."
ByteDance a fost etichetată drept gatekeeper în iulie anul trecut, dar TikTok a contestat acest lucru la cea de-a doua instanță supremă din Europa.
Legea privind piețele digitale este una dintre cele mai stricte reglementări care vizează dominația pe piață a giganților din domeniul tehnologiei, impunând obligații mai stricte de moderare a conținutului, de asigurare a unei concurențe loiale și de facilitare a schimbării serviciilor pentru consumatori.
Aceasta desemnează companiile cu peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar și cu o capitalizare bursieră de 75 de miliarde de euro (81 de miliarde de dolari) drept gatekeepers, care furnizează un serviciu de platformă de bază pentru utilizatorii de afaceri.
Ultimatum pentru Booking
Ca urmare a desemnării sale ca gatekeeper, Booking.com are acum șase luni la dispoziție pentru a prezenta un raport detaliat de conformitate, a precizat Comisia. Cu toate acestea, unele norme DMA sunt aplicabile cu efect imediat, în special obligația de a informa Comisia cu privire la orice intenție de concentrare în sectorul digital.
În cazul în care un gatekeeper nu respectă DMA, Comisia poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri totală a companiei la nivel mondial, care pot ajunge până la 20% în cazul încălcărilor repetate. De asemenea, aceasta poate impune limite privind activitatea de preluare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News