Data publicării:
Comisia Europeană lansează un nou instrument pentru a contracara propaganda rusă. Cum funcționează ”Învață”
Cetăţenii europeni au la dispoziţie începând de luni un nou instrument educaţional, lansat de Comisia Europeană, pentru a recunoaşte ştirile false, inclusiv propaganda rusă despre războiul din Ucraina, relatează DPA.
Dezinformarea rusă despre invazia din Ucraina a încercat 'să creeze confuzie şi să distragă atenţia de la agresiunea şi crimele de război ale Rusiei', se arată într-un comunicat de presă al CE.
Această dezinformare este 'manipulatoare şi este realizată într-un mod intenţionat şi coordonat' pentru a submina procesul democratic, afirmă serviciul diplomatic al Comisiei Europene. Noul instrument, care se numeşte 'Învaţă' şi este disponibil pe site-ul EUvsdisinfo.eu, explică tacticile de dezinformare din interiorul sistemului media al Kremlinului.
Cei care accesează site-ul primesc instrucţiuni despre cum să identifice dezinformarea, iar prin quiz-uri şi jocuri învaţă cum să nu răspândească mai departe informaţii false. EUvsdisinfo.eu a fost lansat în 2015 pentru a ajuta UE să identifice şi să monitorizeze campaniile de manipulare ale Rusiei care au ca ţintă blocul comunitar şi pentru a educa publicul în legătură cu felul în care ar trebuie să reacţioneze.
UE consideră dezinformarea ca o 'provocare politică şi de securitate tot mai mare', iar în ultimele luni a depus multe eforturi pentru a contracara discursul Kremlinului despre sancţiunile europene împotriva Rusiei.
Propaganda Kremlinului susţine că sancţiunile economice ale UE asupra exporturilor ruseşti au dus la creşterea preţurilor la alimente la nivel global. Ca reacţie, UE a subliniat în mod repetat excepţiile din multiplele pachete de sancţiuni pentru bunurile şi produsele agricole ruseşti. Kremlinul susţine de asemenea că acordul intermediat de UE pentru a permite exporturilor de cereale să părăsească porturile ucrainene după o blocadă navală rusească nu a ajuns la ţările care aveau cea mai mare nevoie, o acuzaţie respinsă de UE, notează Agerpres.
Citește și - De ce criza politică din România e ”unt pe pâine” pentru propaganda rusă. Chirieac, analiza momentului
Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării: „Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul Suprem al Armatei.” „Este unt pe pâine pentru propaganda Rusiei”, a comentat analistul Bogdan Chirieac.
Întrebat ce semnal transmite România prin criza politică de la nivel guvernamental, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, analistul politic Bogdan Chirieac a oferit următorul răspuns: „Ce încearcă Rusia să facă acum? Să folosească energia drept armă împotriva Uniunii Europene. Și reușește, adică arma e utilizată, sunt mișcări sociale mari în Uniunea Europeană, e criză economică, e criză energetică, deci acea armă își face efectele. Vă dați seama ce subiect există, în acest moment, pentru propaganda rusă când ministrul Apărării spune că demisionează fiindcă nu poate lucra cu președintele țării, comandantul suprem?!” „Deci este unt pe pâine pentru propaganda Rusiei”, a subliniat Bogdan Chirieac.
Întrebat cum s-a ajuns în acest punct, Bogdan Chirieac a precizat: „Este greu de spus lucrul acesta, mai ales că președintele Klaus Iohannis nu a discutat cu Vasile Dîncu în legătură cu acest subiect. De altfel, Vasile Dîncu a spus și public că nu a discutat cu președintele Iohannis, nici în ultimele două săptămâni, nici ieri, nici astăzi. Deci, probabil, că pe alte canale i s-a transmis dorința președintelui de a schimba, în acest moment, ministrul Apărării.”
„Alături de premier, ministrul Apărării este cel mai important om dintr-un guvern aflat în Flancul de Est al NATO. Mai ales că toate problemele sunt la Marea Neagră, aici sunt amenințările cu bomba nucleară tactică”, a mai declarat analistul Bogdan Chirieac. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News