Comisia Europeană explică modul în care va folosi activele înghețate ale Rusiei după decizia UE
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sprijinirea populației pentru plata facturilor, agreată de Comisia Europeană. Ce spun despre voucherele sociale / Foto: Pixabay, de dimitrisvetsikas1969
Sprijinirea populației pentru plata facturilor, agreată de Comisia Europeană. Ce spun despre voucherele sociale / Foto: Pixabay, de dimitrisvetsikas1969
Comisia Europeană a anunțat prima plată a profiturilor excesive rezultate din utilizarea activelor înghețate ale Rusiei în Uniunea Europeană în iulie 2024.

Valdis Dombrovskis, Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene pentru „O Economie care Funcționează pentru Oameni”, a salutat decizia oficială a Consiliului Uniunii Europene, care deblochează utilizarea veniturilor extraordinare din activele băncii centrale ruse în UE.

„Viteza rămâne esențială și Comisia va continua să facă toate eforturile pentru a permite efectuarea primei plăți deja în luna iulie”, a adăugat el, notează Pravda.

Comisia Europeană a clarificat că decizia privind activele Rusiei va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. „Resursele (din activele Rusiei - n.red.) vor fi disponibile pentru a sprijini Ucraina începând cu iulie 2024, cu plăți semestriale”, a declarat aceasta.

În 2024, Uniunea Europeană va aloca toți banii primiți din activele Rusiei la Fondul pentru Ucraina, un program de asistență economică pe patru ani pentru Ucraina, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat. Comisia a specificat că este vorba despre 2,5-3 miliarde de euro.

După cum a raportat deja Consiliul UE, 90% din veniturile așteptate vor fi folosite în scopuri militare pentru a sprijini apărarea Ucrainei, iar restul de 10% vor merge pentru recuperarea și reconstrucția Ucrainei.

În februarie, UE a convenit asupra unei alte etape importante în planul său de utilizare a activelor înghețate ale Rusiei; acesta privește regulile legale pentru stocarea profiturilor excesive din active.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel