Comisia Europeană: România se confruntă în continuare cu riscul deteriorării deficitului de cont curent
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
România se confruntă în continuare cu riscul deteriorării deficitului de cont curent, arată Comisia Europeană în raportul de ţară referitor la România, publicat miercuri.

România se confruntă în continuare cu riscul deteriorării deficitului de cont curent iar o încetinire economică în rândul unora din principalii parteneri comerciali ai României ar putea găsi contul curent al României nepregătit pentru a face faţă unei scăderi a exporturilor, arată Comisia Europeană în raportul de ţară referitor la România, publicat miercuri.

Potrivit Executivului comunitar, măsurile adoptate de autorităţile române au contribuit la adâncirea deficitului de cont curent şi a riscurilor la adresa competitivităţii costurilor. 'Deciziile trecute cu privire la majorarea salariului în sectorul public şi a salariului minim au jucat un rol major în creşterea riscurilor la adresa competitivităţii costurilor. Deşi salariile în sectorul public nu sunt aşteptate să crească semnificativ în 2020 şi 2021, o nouă majorare a salariului minim cu 7,2% a fost adoptată pentru 2020. Persistenţa unei mari discrepanţe între o cerere internă solidă, alimentată de o politică fiscală expansionistă, şi o cerere externă slabă conduce la o agravare a deficitului de cont curent, ceea ce duce la creşterea necesităţilor de finanţare ale guvernului şi economiei', subliniază Comisia Europeană.

Pe de altă parte, Comisia Europeană apreciază că riscurile la adresa sectorului financiar s-au redus după sfârşitul anului 2018 dar persistă în continuare incertitudini cu privire la cadrul de reglementare. 'În luna ianuarie 2020, guvernul a amendat cele mai dăunătoare prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă 114/2018. Cu toate acestea, incertitudinea legislativă care afectează mediul de afaceri, şi în special sectorul financiar, pare să persiste şi necesită monitorizare', subliniază documentul citat. Comisia Europeană (CE) a publicat miercuri cele 27 de rapoarte de ţară din analiza 'Semestrul european - pachetul de iarnă: evaluarea progreselor înregistrate de statele membre în ceea ce priveşte îndeplinirea priorităţilor economice şi sociale', notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel