Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei adresează UE un apel la o politică de migraţie 'mai umană'
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, le-a adresat un apel miniştrilor de interne şi ai justiţiei din statele membre ale Uniunii Europene să adopte politici în materie de migraţie 'mai umane şi care respectă drepturile omului', transmite luni dpa.

Dunja Mijatovic a salutat eforturile de crearea a unui sistem temporar pentru relocarea migranţilor salvaţi pe mare, destinat să pună capăt impasurilor prelungite din ultimul an legate de soarta navelor de salvare în Mediterana. Un proiect de acord pe acest subiect se află pe agenda reuniunii de două zile a miniştrilor europeni de interne şi ai justiţiei, care începe luni la Luxemburg.

Detaliile proiectului de acord, convenit luna trecută între Franţa, Germania, Italia şi Malta, nu au fost făcute publice deocamdată. Dunja Mijatovic a atras însă atenţia că statele UE nu ar trebui să intensifice politici prin care migranţii să fie returnaţi în locuri unde se pot confrunta cu încălcări grave ale drepturilor omului, cum este cazul Libiei, stat devastat de un război civil.

Uniunea Europeană sprijină Garda de coastă libiană, care interceptează refugiaţi străini şi de obicei îi returnează spre centre de detenţie, unde, potrivit ONU, aceştia sunt victime ale torturii, muncii forţate, abuzurilor sexuale şi traficului de persoane.

'Astăzi, statele membre au o şansă să prevină alte consecinţe dezastruoase pentru drepturile omului şi de ordin umanitar, suspendând orice activităţi de cooperare cu autorităţile libiene care au un impact asupra interceptărilor pe mare şi rezultă în returnări către Libia, până când vor fi în vigoare garanţii clare privind respectarea deplină a drepturilor omului', a declarat comisarul Consiliului Europei, organizaţie din care fac parte toate statele membre ale UE. Uniunea Europeană ar trebui de asemenea să consolideze capacităţile de căutare şi salvare şi să coopereze constructiv cu organizaţii neguvernamentale, a mai arătat Dunja Mijatovic, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel