Data actualizării:
Data publicării:

Comisarul european pentru extindere anunță că UE pregătește propuneri „de fond” privind extinderea

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Oliver Varhelyi, comisarul UE pentru Politică de Vecinătate și Extindere
Oliver Varhelyi, comisarul UE pentru Politică de Vecinătate și Extindere
Comisarul UE Oliver Varhelyi a declarat, joi, că organismul executiv al UE va prezenta, până în octombrie, propuneri „de fond” privind extinderea Uniunii Europene. 

Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a vorbit cu reporterii în drum spre o întâlnire informală a miniștrilor de externe ai UE la Toledo, Spania.

El a confirmat că organismul executiv al UE „este pregătit să facă orice propunere” pentru a avansa procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest.

Varhelyi a salutat, de asemenea, mesajul președintelui Consiliului European, Charles Michel, despre bunăvoinţa membrilor UE de a „se angaja și a face un salt mare pentru ca extinderea să aibă loc”.

Remarcile sale au venit după ce Michel a sugerat luni că țările candidate din Balcanii de Vest și UE ar trebui să fie pregătite pentru extindere până în 2030.

El a explicat că Comisia Uniunii Europene va „prezenta propuneri de fond” în octombrie, înainte de summitul liderilor UE din 26-27 octombrie.

Pachetul va include așa-numitul „plan de creștere” care „va accelera nu numai integrarea instituțională, ci și cea reală a oamenilor și a economiilor în Uniunea Europeană”, a afirmat el.

După cum a dezvăluit deja șefa Comisiei Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, în mai, UE încearcă să sporească investițiile în Balcanii de Vest pentru a ușura impactul economic al războiului Rusiei asupra Ucrainei.

Planul urmărește să crească fondurile UE de preaderare și să ofere acces la piața unică digitală a blocului în domenii precum comerțul electronic și securitatea cibernetică​​​​​​, potrivit aa.com.tr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel