Cometa „mai mare decât Everestul“ va face spectacol pe cer. Primele imagini surprinse în România cu „Cometa Diavolului” / foto
O cometă care este mai mare decât Muntele Everest, supranumită „Cometa Diavolului”, ar putea deveni vizibilă cu ochiul liber în următoarele săptămâni, în timp ce își continuă prima vizită în sistemul solar interior din ultimii 70 de ani.
E vorba de o cometă de tip Halley - ceea ce înseamnă că va apărea o dată, sau posibil de două ori, într-o viață. Este vorba de cometa 12P/Pons-Brooks, care ajunge în apropierea Soarelui o dată la 71,3 ani, conform The Guardian.
În timp ce unele rapoarte sugerează că 12P/Pons-Brooks a fost observată încă din secolul al XIV-lea, ea este numită după astronomul francez Jean-Louis Pons, care a descoperit-o în 1812, și astronomul britanic-american William Robert Brooks, care a observat-o la următoarea apariție, în 1883.
Se crede că are un nucleu de aproximativ 30 km în diametru fiind clasificată ca o cometă criovulcanică. Asta înseamnă că ejectează praf, gaze și gheață atunci când presiunea crește în interior pe măsură ce este încălzită de Soare.
O astfel de izbucnire de anul trecut a făcut ca luminozitatea să-i crească de 100 de ori, atunci când a primit și numele de „Cometa Diavolului”, după ce ceața care o înconjoară a luat forma unor coarne.
În timp ce cometa – și nuanța sa verde – a fost deja observată și fotografiată pe cerul nopții din mai multe zone de pe Pământ, experții spun că este de așteptat să devină și mai strălucitoare în săptămânile următoare.
„Se așteaptă ca această cometă să atingă o magnitudine de 4,5, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie vizibilă (n.r. cu ochiul liber) dintr-o locație întunecată din Marea Britanie”, a spus dr. Paul Strøm, astrofizician la Universitatea din Warwick.
„Cometa se mută din constelația Andromeda în Pești. Pe măsură ce face acest lucru, trece pe lângă stele strălucitoare, ceea ce o va face mai ușor de observat în anumite zile. Pe 31 martie, 12P/Pons-Brooks va fi la doar 0,5 grade de steaua strălucitoare numită Hamal”, a spus el.
În ultimele luni, comenta a fost fotografiată de mai mulți astronomi și pasionați de astronomie din România, iar imaginile sunt de-a dreptul impresionante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News