Data publicării:

Columbia își suspendă ”toate achizițiile” de arme produse în Israel. Care este motivul din spatele deciziei

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik@fabrikasimf
FOTO: Freepik@fabrikasimf
Columbia a suspendat achiziționarea de arme fabricate de Israel, iar motivul invocat de președintele țării are legătură cu situația din Fâșia Gaza.

Gustavo Petro, președintele columbian,  a suspendat joi achiziționarea de arme fabricate de Israel, unul din principalii furnizori ai forțelor de securitate ale țării sud-americane, după moartea a peste o sută de persoane în timpul unei operațiuni de distribuire a ajutoarelor în nordul Fâșiei Gaza, informează AFP, scrie Agerpres.

”În timp ce așteptau mâncare, peste 100 de palestinieni au fost uciși de Netanyahu. Se numește genocid și amintește de Holocaust, chiar dacă puterilor mondiale nu le place să recunoască”, a scris președintele Petro pe platforma X (fosta rețea socială Twitter).

Din acest motiv, ”Columbia suspendă toate achizițiile de arme din Israel”, a adăugat primul președinte de stânga din istoria țării.

De zeci de ani, soldații și poliția din Columbia folosesc puști, pistoale și rachete antiaeriene de fabricație israeliană pentru a lupta împotriva gherilelor. Totodată, forțele aeriene columbiene au în jur de 20 de avioane Kfir.

Potrivit informațiilor furnizate presei locale de surse din Ministerul Apărării, inventarul militar de origine israeliană include și drone și echipamente pentru operarea elicopterelor.

În plus, Columbia are drepturi de a produce puști Galil și rachete Spike, sub brevet israelian.

”În Gaza este un genocid (...) Lula nu a făcut decât să spună adevărul. Fie adevărul este apărat, fie barbaria ne va distruge”, declara Gustavo Petro pe 20 februarie pe X, exprimându-și ”întreaga solidaritate cu președintele Braziliei”. Președintele Luiz Inacio Lula da Silva a provocat o furtună diplomatică după ce a acuzat Israelul de comiterea unui genocid al palestinienilor din Fâșia Gaza, comparând ofensiva israeliană cu exterminarea evreilor de către naziști.

Citește și: În timp ce Ucraina rămâne fără muniție, Rusia primește din Coreea de Nord milioane de proiectile de artilerie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel