Colegiul Naţional Militar 'Mihai Viteazul' Alba Iulia, supus unui amplu proces de modernizare a clădirilor
Una din cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din Alba, Colegiul Naţional Militar 'Mihai Viteazul' Alba Iulia, care, în 1 noiembrie, va aniversa 100 de ani de la înfiinţare, şi-a întâmpinat elevii, din care 120 de 'boboci', în 'haine noi', fiind modernizate toate spaţiile interioare şi devenind astfel o şcoală europeană din toate punctele de vedere.
Deţinător al titlului de 'Şcoală europeană' în 2006, 2012, 2015 şi 2018, Colegiul Naţional Militar 'Mihai Viteazul', care funcţionează în actualul sediu din Alba Iulia din anul 1975, a fost supus unui amplu proces de modernizare a clădirilor. 'Am început, încă, de anul trecut, cu partea exterioară, cu anveloparea clădirilor. Anul acesta, am reuşit să modernizăm toate spaţiile care servesc elevilor. Mă refer la săli de clasă, laboratoare, cabinete, dormitoare, grupuri sanitare. Acum, într-adevăr, nivelul la care am ajuns este unul, zic eu, mulţumitor, care ar face faţă cu mândrie tuturor solicitărilor', a afirmat, luni, la deschiderea anului şcolar 2019-2020, comandantul colegiului, colonel Marcel Domşa. El a adăugat că în următorul an va fi reabilitat pavilionul în care se află sala de mese.
'Este o investiţie foarte mare, de aproximativ 1,5 milioane de lei, şi care are termen de execuţie 500 de zile, deci, undeva, spre sfârşitul anului 2020 (ar trebui finalizată - n.r.). Eu sper, din câte am vorbit şi cu proiectantul, şi cu executantul, ca la finele anului şcolar să o dăm în folosinţă. Va fi o sală de mese ultramodernă', a spus Marcel Domşa. Comandantul unităţii a menţionat că va fi modernizată, de asemenea, şi baza sportivă. 'Colegiul a căpătat o haină nouă şi suntem pregătiţi să sărbătorim cu mare fast 1 noiembrie 2019. E o 'şcoală europeană' atât prin prisma rezultatelor obţinute în urma proiectelor de cooperare internaţională, cât şi în ceea ce priveşte modalitatea de desfăşurare a învăţământului şi condiţiile create pentru un învăţământ, într-adevăr, european', a spus colonel Marcel Domşa.
La ceremonia deschiderii anului şcolar 2019 - 2020, alături de cei 458 de elevi care au ales să îmbrace uniforma de licean militar au fost, ca în fiecare an, părinţi, rude şi prieteni. Conform tradiţiei, cei 120 de elevi din clasa a IX-a au rostit legământul 'Mă leg să învăţ carte, să-mi oţelesc braţul şi inima, spre a sluji cu destoinicie patria şi Armata României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!'. 'După rezultatele pe care le-au obţinut la examenul de admitere susţinut la noi, suntem încrezători în puterile lor, au dovedit că s-au pregătit. Eu cred că vor face faţă cu brio solicitărilor la care vor fi supuşi pe parcursul anilor de liceu', a spus comandantului colegiului despre noii elevi.
Marcel Domşa a amintit că elevii care au absolvit în 2019 şi care au dat admitere în învăţământul militar superior au fost declaraţi admişi în totalitate. Cei 95 de absolvenţi au fost reprezentaţi luni la deschiderea anului şcolar de şeful de promoţie, Nicolae Alexandru Bodea, student din această toamnă la Academia Forţelor Aeriene 'Henri Coandă' Braşov. Tânărul, care îşi doreşte să devină pilot de supersonic, şi-a exprimat mândria că a făcut parte din acest colegiu. 'La început a fost greu, dar totul s-a dovedit a fi cu foarte mare folos şi chiar a meritat toată străduinţa', a spus acesta.
El le-a transmis celor care acum au intrat în colegiul militar 'să-şi urmeze visurile şi să aibă încredere în cei din jurul lor'. În noiembrie, colegiul militar albaiulian va aniversa 100 de ani de existenţă, perioadă în care a pregătit aproximativ 7.000 de absolvenţi. Înfiinţat în 1919, Colegiul Naţional Militar 'Mihai Viteazul' a funcţionat iniţial la Târgu Mureş, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la Timişoara. Colegiul a fost desfiinţat în 1947 din motive politice şi reînfiinţat în 1975, de această dată la Alba Iulia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News