Colarezi cu lapte. Rețeta copilăriei preparată de bunica
Îți mai aduci aminte de colarezii cu lapte? Dacă ai copilărit la țară, trebuie să îi știi. Bunica îi prepara cu mare ușurință, iar fiecare porție era o bucurie.
Ingrediente
- 1 litru de lapte integral (cât mai gras)
- 150 de grame de făină albă
- 50 ml de apă sau lapte
- 3-5 linguri de zahăr (50-100 grame de zahăr)
- vanilie
- un praf de sare
- coajă de lămâie sau portocala sau rom
- 50 g de smântână grasă
Cum se prepară
Prima dată vom face colărezii sau frecăţeii. Se pot face cu apă, lapte sau ou, după dorinţă. Peste făină punem laptele şi cu mâna amestecăm foarte repede, ca să se formeze ghemotoacele - aceştia vor fi frecăţeii sau colărezii, potrivit pofta-buna.com.
Cernem colărezii, vom da deoparte ce e mai mărunt, iar ce e mai mare răsturnăm pe o hârtie de copt sau un ştergar şi le lăsăm aşa puţin să se usuce. Dacă nu se cern colărezii şi se pun cu tot cu făina rămasă, rezultatul va fi extrem de dens, ca o ciualama foarte groasă. Dacă se cern şi se aleg doar ghemotoacele mai mari, atunci rezultatul va fi asemănător cu laptele cu fidea.
Punem laptele la fiert, adăugăm şi zahărul, puţină sare (cât luăm cu trei degete), punem şi vanilia (puteţi folosi extract de vanilie, pasta de vanilie sau esenţa de vanilie). Când laptele dă în clocot, adăugăm colărezii în ploaie şi lăsăm să fiarbă totul cam 5 minute, la foc mic, iar din când în când amestecăm. După 4 minute de fierbere, adăugăm smântâna şi lăsam puţin, doar cât să dea totul în clocot, timp în care mai amestecăm. Smântâna nu se fierbe mai mult de 1 minut. Turnăm colărezii fierbinţi în strachina de pământ.
BONUS: Plăcintă nemțească plină cu vișine și smântână. Cea mai bună idee pentru weekend. Este senzațională!
Ingrediente
Aluat
300 g făină
1 lingură praf de copt
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
120 g zahăr
120 g unt
esenţa vanilie
2 ouă
un praf de sare
Umplutură
200 g smântână
150 g iaurt
70 g zahăr
esenţaă vanilie
40 g amidon
2 linguri zeamă de lămâie
Stratul de fructe
600 g vișine
250 ml apă
40 g amidon
scorţişoară
Cum se prepară
Sosul de cireșe
Combină cireşele (dacă sunt proaspete, fără sâmburi; dacă sunt din compot, cu tot cu suc şi omiţi apă), cu apă şi puţină scorţişoară. Pune cratiţa la foc mediu, iar când compoziţia se încălzeşte, separă 2-3 linguri de zeamă şi amestecă-le cu amidonul. Pune amidonul dizolvat peste fructe şi amestecă până ce obţii un sos de fructe îngroşat.
Blatul
Cât sosul se răceşte, prepară blatul. Combină făina cu praful de copt, zahărul, sarea şi bicarbonatul. Adaugă untul cât mai rece, cele două ouă şi esenţa de vanilie, continuând să mixezi până ce obţii un aluat omogen. Întinde cu degetele 2/3 din aluat într-o tavă de tort tapetată cu hârtie de copt şi ridică-l pe pereţii tăvii. Adaugă suplimentar 2 linguri de făină peste restul de compoziţie şi preseaz-o cu furculiţa pentru a obţine firimituri din compoziţie.
Crema
Combină iaurtul cu smântâna, zeama de lămâie, esenţa de vanilie, amidonul, ouăle şi zahărul. Omogenizează amestecul.
Cum asamblezi plăcinta cu cireşe
Peste blatul întins în tavă aşază sosul de cireşe, deasupra întinde crema de smântână, iar peste smântână presară din belşug şi cât mai răspândite firimiturile de aluat. Dă plăcinta nemţească cu cireşe şi smântână, pentru 45-50 de minute, la 180 de grade.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News