Codul Roșu de caniculă, prelungit. Temperaturi comparabile cu zona deşertică. Elena Mateescu (ANM), avertizări
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre prelungirea Codului Roșu de caniculă.

"Aşa cum anticipam încă de la finalul săptămânii, Codul Roşu ce cuprinde aproape toată ţara a fost extins şi pentru zilele de 15 şi 16 iulie. Vorbim de cea mai mare parte a ţării, exceptând 9 judeţe din centrul şi nord-est-ul teritoriului, acolo unde rămâne în vigoare avertizarea meteorologică de Cod Portocaliu.

Ne aşteptăm la valori de temperaturi între 37-42 de grade Celsius la debutul săptămânii, iar astăzi şi mâine, când vorbim de o arie deosebit de extinsă la nivelul judeţelor avertizate cu Cod Roşu - Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova -, la temperaturi între 37 - 41 de grade. În restul ţării, Cod Portocaliu - valori de 35 - 40 de grade - pe litoral 32 - 35 de grade Celsius. Ieri, în ziua de 12 iulie, la 125 de staţii meteorologice, reprezentând 75% din reţeaua naţională de specialitate, am înregistrat recorduri ale temperaturilor maxime zilnice, fiind cea mai călduroasă zi de când se fac măsurători meteorologice şi până în prezent pentru data de 12 iulie 2024", a spus Elena Mateescu, la Digi 24.

Nopţi tropicale

"Vom analiza şi vom adiţiona, dacă datele rămân aşa, şi ziua de miercuri, pentru că valul de căldură persistent va fi de interes şi pentru ziua de miercuri, mijlocul săptămânii viitoare, când ne aşteptăm în continuare la temperaturi de 35 - 42 de grade. Joi, în jumătate sudică, ne așteptăm la valori de 35 - 40 de grade Celsius. Aşadar, cu siguranţă vom monitoriza atent situaţia şi vom interveni prin actualizarea zilnică, în jurul orei 10:00, în fiecare dimineaţă", mai spus directorul ANM.

"Vor fi nopţi tropicale, valori de 18 până la 28 de grade. În această dimineaţă, de asemenea, am înregistrat, pentru 71 de staţii meteorologice, cele mai ridicate temperaturi minime pentru o dimineaţă de 13 iulie, din care, la 10 staţii, am avut recorduri lunare, iar la ora 6 dimineaţa, înregistram deja 30 de grade la Oraviţa", a adăugat directorul ANM.

Cel mai intens și persistent val de căldură

"Vorbim de un val de căldură persistent, cel mai intens, cel mai persistent şi de lungă durată, în zile consecutive şi ca arie de extindere. Este pentru prima dată când ANM emite un Cod Roşu pentru 4 zile consecutive şi, ca arie de extindere, care să cuprindă aproape toată ţara. Nu ne apropiem de maxima absolută a unei luni iulie în ţara noastră - 44,3 grade Celsius - însă valorile de 41 - 42 de grade din aceste zile vor fi considerate recorduri ale temperaturilor maxime sau minime - iată, pe parcursul nopţilor, avem valori apropiate de 28 - 27 de grade Celsius - acestea fiind criteriile şi elementele principale care au determinat emiterea Codului Roşu atât de extins. Datele modelor numerice de prognoză indică probabilitatea foarte ridicată de a ne apropia de recordurile zilnice ale acestei perioade. Durata, persistenţa acestui val de caniculă şi aria de extindere au fost elementele care au impus emiterea şi prelungirea Codului Roşu din aceste zile", a spus Elena Mateescu.

Temperaturi comparabile cu zona deşertică

"Trebuie să luăm în considerare şi temperaturile resimţite. Ieri, 44 de grade la București-Filaret. Nu în ultimul rând, indicele de disconfort termic a depăşit pragul critic de 80 de unităţi, s-a apropiat de 83 - 84 de unităţi. Cu siguranţă, în zonele aglomerate, datorită efectului insulei de căldură urbană, temperaturile vor fi cu mult mai mari şi comparabile cu zona deşertică. Însă trebuie să luăm în considerare microclimatul ţării noastre, dar iată că disconfortul termic este unul deosebit de accentuat, având în vedere durata, persistența, intensitatea şi numărul de zile consecutive în aproape toată ţara", a punctat directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel