Data publicării:

Cod roșu de caniculă, recomandările medicilor. Alis Grasu (SABIF): Doar dacă este o urgență se sună la 112

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: DC News
FOTO: DC News

Alis Grasu, managerului Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, a vorbit despre măsurile pe care trebuie să le luăm în aceste zile, cu Cod roșu de caniculă.

Zona de sud a țării, inclusiv Capitala se află sub avertizarea Cod roșu de caniculă, după câteva zile de avertizare Cod portocaliu, iar temperaturile resimțite au fost ridicate, precum și un disconfort termic care a trecut de pragul critic de 80 de unități. 

Alis Grasu, managerului Serviciului de Ambulanță București - Ilfov, a intervenit la un post TV, unde a oferit date privind solicitările din ultimele ore, la nivelul București - Ilfov, dar și câteva recomandări importante pentru a putea trece cu bine de această perioadă ”de foc”.

”Au fost la fel de fierbinți ca pentru toată lumea, cu un volum foarte mare de muncă, numai în ultimele 36 de ore, de ieri dimineață de la ora 7,  2.261 de persoane au avut nevoie de Ambulanța București - Ilfov, 1.408 persoane prezentând urgențe de Cod roșu și Cod galben. Tot în acest interval, au fost 191 de persoane cărora li s-a făcut rău în loc public, 41 dintre ele prezentând urgențe, prezentând lipotimii, iar 17 dintre ele prezentând sincope, adică pierderi de conștiență de scurtă durată”, a declarat dr. Alis Grasu, managerului Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, la B1 TV.

Alis Grasu: Este nevoie să luăm măsuri speciale în aceste zile

Potrivit medicului, ”tocmai pentru a preveni efectele grave ale căldurii asupra organismului este nevoie să luăm măsuri speciale în aceste zile, astfel încât să reducem deplasările doar la cele esențiale. Urmează trei zile libere, trei zile de vacanță, în care este posibil să ținem cont de aceste sfaturi. Nu vă deplasați în căldura de afară în intervalul 11-17, în aceste zile cu Cod roșu, nu faceți sport, nu faceți activități în soare, de grădinărit, sau alte activități fizice.

Dacă trebuie să plecați de acasă, îmbrăcați haine de culoare deschisă, vaporoase, lejere, care să acopere cât mai mult din suprafața corporală. Acoperiți capul cu pălărie, șapcă sau umbrelă de soare.

Nu plecați de acasă fără o sticlă de apă la dvs, se vor consuma între 2 și 4 litri de lichide și când spun lichide mă refer la apă, la ceaiuri naturale, mai puțin îndulcite, sucuri naturale fără conservanți și cât mai puțin dulci. Se vor evita băuturile carbogazoase, foarte dulci, și băuturile cu conținut ridicat în cofeinpă și băuturile alcoolice.

Este vacanță, lumea se simte bine în aceste zile, deși este cald afară, încercăm să evităm consumul de bere, care răcorește pe moment, dar îngreunează lupta organismului cu căldura, pentru că aceasta crește diureza, elimină apa din organism și accentuează deshidratarea. Se vor consuma multe fructe și legume proaspete.

Atenție la persoanele dependente de noi, sugari, copii mici, persoane cu dizabilități, persoane de vârsta a treia. Le vom monitoriza, vom fi permanent în contact cu ele, le vom hidrata, le vom da să bea lichide fără să apară senzația de sete. Sugarii vor fi alimentați la cerere, nu după program fix și nu li se va face în aceste zile diversificarea alimentației, nu li se vor introduce alimente noi. Nu vor fi lăsați în mașină, sugarii și animăluțele de companie, nici măcar pentru 2-3 minute cât să cumpărăm ceva. Tot timpul îi vom monitoriza și vom avea grijă ca ei să stea în incinte ventilate corect și să fie hrăniți  și hidratați corect”, a mai spus dr. Alis Grasu.

Ce trebuie să facem înainte de a apela ambulanța

În contextul în care au fost situații în care pacienții au avut stări de leșin, unele chiar în plină stradă, Alis Grasu a precizat ce trebuie să facem dacă cineva se află într-o astfel de situație, înainte de a apela serviciul de ambulanță.

”Dacă persoana este conștientă și spune că are senzația de leșin, automat trebuie să meargă într-o incintă ventilată, sunt la tot pasul, supermarketuri, magazine, farmacii, îi vom da să bea apă, iar dacă starea generală nu se ameliorează, fiind vorba de un caz în loc public vom suna la 112.

Dacă suntem acasă și îi este rău, unuia dintre membrii familiei sau cineva din anturajul nostru, la fel, vedem care este vorba și dacă nu este o urgență, persoana este conștientă și spune ce o deranjează, în primul rând se apelează medicul de familie, pentru a primi indicațiile necesare și doar dacă este o urgență se sună la 112. Subliniez acest lucru, pentru că resursele în Urgență sunt limitate, nu sunt atât de multe pe cât ne-am dori, și trebuie să avem grijă să le folosim cât mai corect pentru urgențele reale”, a mai spus dr. Alis Grasu.

Citește și: Weekend de foc în România. Elena Mateescu (ANM): Temperaturile resimțite, peste 42 de grade Celsius

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel