Data actualizării:
Data publicării:

COD PORTOCALIU pentru București și Ilfov. Avertizare ISU: Închideți ferestrele! Aveți grijă unde parcați mașinile!

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Vremea
WhatsApp
Fotografie de la Pixabay: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/lumina-u-or-peisaj-natura-371838/
Fotografie de la Pixabay: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/lumina-u-or-peisaj-natura-371838/
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare COD PORTOCALIU pentru municipiul București și județul Ilfov, în contextul unor fenomene meteorologice severe ce includ ploi torențiale și intensificări ale vântului.

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 08:00 – 30 septembrie, ora 10:00

Pentru limitarea efectelor vremii nefavorabile Comitetul Județean Ilfov și Municipal București pentru Situații de Urgență a stabilit o serie de măsuri care au fost puse în practică de către autoritățile publice locale, în acest moment funcționând serviciul de permanență la nivelul fiecărei unități administrative din regiunea București – Ilfov.

De asemenea a fost activat Centrul Municipal de Coordonare și Control Municipiul București și Centrul Județean de Coordonare și Control Ilfov începând cu ora 8.00 dimineața în data de 29.09.2024.

Au fost și sunt monitorizate toate persoanele vulnerabile atât din Municipiul București, cât și din județul Ilfov, toate instituțiile publice lucrând în sistem integrat pentru protejarea acestora, precum și a tuturor cetățenilor din cele două unități administrative.

Pentru a evita accidentele și a reduce riscul implicării persoanelor în situații periculoase, autoritățile recomandă tuturor locuitorilor  să adopte o conduită preventivă și să respecte următoarele recomandări:

ISU-BIF recomandă:

 

pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;

sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;

închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii;

evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ;

INSPECTORATELE DE POLIȚIE ȘI JANDARMI ALE MUNICIPIULUI BUCUREȘTI ȘI JUDEȚULUI ILFOV recomandă:

Limitați deplasările în afara locuinței pe cât posibil. În caz de urgență, fiți prudenți și adaptați-vă la condițiile meteo.

Evitați pasajele și zonele cu risc ridicat de acumulare a apei, cum sunt văile sau locurile în care se pot forma torenți.

Adaptați viteza la condițiile de drum alunecos, mențineți o viteză redusă și nu bruscați comenzile vehiculului.

Folosiți, pe cât posibil, frâna de motor pentru a reduce viteza treptat.

Păstrați o distanță de siguranță suficientă față de vehiculele din față pentru a putea frâna în siguranță.

Folosiți luminile de întâlnire, indiferent de tipul de drum și distanța parcursă, în special în condiții de vizibilitate redusă.

Asigurați funcționarea optimă a ștergătoarelor de parbriz și folosiți corespunzător instalația de ventilație și climatizare.

Nu conduceți sub influența alcoolului sau dacă sunteți foarte obosiți – acestea cresc riscul de a adormi la volan sau de a reacționa târziu în situații critice.

Evitați parcarea mașinilor în apropierea copacilor, clădirilor deteriorate sau sub cabluri de înaltă tensiune, pentru a preveni daunele cauzate de căderea acestora.

Pentru pietoni:

Circulați doar pe trotuare și traversați străzile pe la trecerile de pietoni, respectând culoarea verde a semaforului. Asigurați-vă că șoferii v-au observat intenția de a traversa înainte de a face acest lucru.

INSTITUȚIILE PREFECTULUI ALE MUNICIPIULUI BUCUREȘTI ȘI JUDEȚULUI ILFOV transmit următoarele recomandări generale pentru populație:

În condiții de trafic aglomerat și în caz de blocaje temporare, păstrați-vă calmul și manifestați politețe față de ceilalți participanți la trafic. Nu blocați intersecțiile și respectați indicațiile polițiștilor rutieri.

Urmăriți avertizările meteorologice comunicate prin radio și televiziuni, precum și pe canalele de internet și respectați măsurile de siguranță recomandate de autorități (prefecturi și primării).  

În caz de urgență, sunați la 112.

Evitați deplasările neesențiale pe întreaga perioadă a avertizării meteorologice și fiți pregătiți să acționați rapid pentru a vă proteja pe voi și pe cei dragi.

Toate structurile Ministerului Afacerilor Interne  sunt pregătite să intervină pentru a vă sprijini în caz de nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel