Cod portocaliu, cod roșu, în România. Revine, însă, canicula? Elena Mateescu (ANM) a spus cum va fi vremea în zilele următoare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

Elena Mateescu, director general al ANM, a intervenit telefonic la Antena 3, la emisiunea Cătălinei Porumbel, unde a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

„Rămâne până astăzi la ora 22.00 avertizarea meteorologică ce vizează zona montană, Dobrogea, local Muntenia, Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Olteniei, acolo unde perioadele de instabilitate atmosferică accentuată vor fi caracterizate de averse torențiale care pot depăși 25-40 de litri pe metrul pătrat, iar pe arii restrânse chiar 50-70 de litri pe metrul pătrat. Această atenționare meteorologică de cod galben a fost dublată de multe avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu și chiar una de cod roșu.

Mai sunt în vigoare, la această oră, trei avertizări de cod portocaliu de tip nowcasting pentru areale din județul Bistrița-Năsăud, Tulcea și Constanța, acolo unde ne așteptăm să consemnăm, până la ora 17.30, averse care pot depăși 35-40 l/mp, intensificări ale vântului, vijelie, prezente descărcări electrice și, izolat, căderi de grindină.

Dacă astăzi am consemnat 33 de grade Celsius, local, în vestul țării, 30 în Capitală, de mâine temperaturile vor continua să crească, vremea va deveni călduroasă, ne vom apropia de pragul unei zile de caniculă, iar de miercuri, joi și vineri vorbim din nou de un val de căldură, de o masă de aer de origine tropicală dinspre nordul Africii. Va staționa și în zona țării noastre și va aduce valori de temperaturi deosebit de ridicate, la început în partea de vest și sud-vest, iar apoi și în estul și sud-estul țării, cu valori la umbră de peste 38 de grade Celsius. Astfel, disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat“, a spus, la Antena 3, Elena Mateescu, directorul general al ANM.

Vremea până în 12 septembrie 2022

Administraţia Naţională de Meteorogie (ANM) a anunţat cum va fi vremea la finalul verii şi începutul toamnei.

Pronoza meteo pentru săptămâna 15 - 22 august 

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va în general excedentar în jumătatea estică a țării, precum și la munte, dar și local deficitar în regiunile sud-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal.

Pronoza meteo pentru săptămâna 22 - 29 august 

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Pronoza meteo pentru săptămâna 29 septembrie - 5 septembrie 

Temperaturile medii se vor situa peste cele normale pentru această perioadă, în toată țara, dar mai ales în regiunile vestice. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Pronoza meteo pentru săptămâna 5 - 12 septembrie 

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, la nivelul întregii țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel