Data actualizării:
Data publicării:

Cod Galben de ploi torenţiale. Climatologul Roxana Bojariu: În caz extrem se poate ajunge chiar și la tornade

Autor: Doinița Manic | Categorie: Vremea
WhatsApp
Cod Galben de ploi torenţiale. Climatologul Roxana Bojariu: În caz extrem se poate ajunge chiar și la tornade / Foto: Pixabay
Cod Galben de ploi torenţiale. Climatologul Roxana Bojariu: În caz extrem se poate ajunge chiar și la tornade / Foto: Pixabay

Roxana Bojariu, expert climatolog și cercetător ştiinţific, a vorbit despre furtunile cu care România se confruntă în ultima perioadă.

ANM a emis o avertizare meteo cod galben în ziua de Rusalii. Avertizarea este valabilă până pe 5 iunie, la ora 22:00. În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și intensificări ale vântului, la munte și în sudul și estul Transilvaniei. În intervale scurte de timp (1 – 3 ore) cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. Vezi mai mult AICI.

Roxana Bojariu: Aici este influența încălzirii globale

În acest context, Roxana Bojariu, expert climatolog și cercetător ştiinţific, a explicat de ce în ultima vreme avem parte de tot mai multe furtuni și în unele zodii chiar și inundații sau grindină.

"Adevărul e că luna mai și iunie sunt cele mai instabile luni, climatic vorbind. În mod normal,  mari cantități de precipitații sunt în lunile mai și iunie, atunci când debutează sezonul cald cu temperaturi mari, dar avem și precipitații care sunt în măsură să realimenteze astfel de sisteme de convecție, cu nori care se dezvoltă, mai ales după amiaza, când căldura evaporă apa din solul îmbibat și atunci se formează acei nori de furtună care dau precipitații intense și intensificări de vânt, și se poate ajunge la episoade de grindină și chiar, în caz extrem, la tornade.

Deci, într-un fel, e ceva normal să avem instabilități mai ales în aceste două luni, la început de vară, dar într-adevăr, intensitatea acestor instabilități este acum foarte mare dacă le comparăm cu cele de acum mai multe decenii în urmă, și putem spune că aici este influența încălzirii globale", a declarat Roxana Bojariu.

Încălzirea globală. Climatologul Roxana Bojariu: O secetă ca cea de anul trecut, unică în ultimii 500 de ani, ar putea deveni o normă

Organizația Mondială a Meteorologiei a anunțat că vom depăși pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius, între 2023 și 2027. Ce spune Roxana Bojariu, expert climatolog și cercetător ştiinţific.

"Echilibrul a fost deja dat peste cap. Totul e să limităm acest dezechilibru în așa fel încât să avem timp să ne adaptăm la ceea ce am modificat deja de sistemul climatic. Avem probleme mari și cu fenomenele extreme, pentru că încălzirea globală nu e uniformă, ci ea se vede și în felul în care se transportă surplusuri de căldură din sistem, surplusul de vapori de apă din sistem, adică, până la urmă, în felul în care se manifestă fenomenele de vreme, fenomene care, de obicei, au intensitate acum mult mai mare pe acest fond al încălzirii globale.

Şi vedem inclusiv în ceea ce se întâmplă în Italia. Aceste cantități enorme de precipitații pot fi legate de faptul că o atmosferă mai caldă poate să conțină o cantitate mai mare de vapori de apă care vin de la suprafețele mai încălzite ale mărilor și oceanelor, dar și din solul mai încălzit. Și, atunci, evident că, în condiții specifice, precipită cantități mai mari", a spus Roxana Bojariu, expert climatolog și cercetător ştiinţific, la Antena 3 CNN. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel