Data actualizării:
Data publicării:

Coaste de porc caramelizate. Rețeta din Banat

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Coastele de porc caramelizate reprezintă mereu o idee bună atunci când vrei să te bucuri de un preparat delicios.  Iată rețeta din Banat...

Ingrediente

- 700 de grame de coaste de porc

- o linguriţă cu ulei

- 12 linguriţe cu zahăr brun

- trei linguriţe cu sare

- două linguriţe cu boia iute

- două linguriţe cu amestec de condimente (piper, enibahar, cimbru)

- 250 ml de vin alb, sec, o linguriţă cu oţet, o lingură cu miere.

Cum se prepară

Se macină toate condimentele, se amestecă apoi cu boiaua de ardei, cu zahărul şi cu sarea, după care coastele de porc se ung cu ulei şi se freacă bine cu amestecul obţinut. Pe o folie de aluminiu mai groasă (ori în două foi) se aşază coastele - având grijă să fie cu partea cu carne în sus - se învelesc şi se lasă la frigider cât timp se prepară sosul. Separat, se amestecă într-un vas vinul, oţetul şi mierea şi se pun la fiert câteva minute, potrivi antenasatelor.ro

Se scot coastele din frigider, se desface folia la un capăt, se toarnă sosul şi se strânge bine la loc. Se pun coastele într-o tavă şi se dau la cuptor timp de două ore şi jumătate, la foc potrivit. Apoi se scoate tava din cuptor, se scurge sosul într-o crăticioară şi se pune din nou pe aragaz, la foc mic, până se îngroaşă. Cu sosul acesta se ung coastele de porc, care se pun apoi pe grătar, pentru 5-10 minute, până fac o crustă caramelizată. Pot fi servite cu sosul rămas şi cu un pahar de vin.

Citește și:

Chiftele de roșii cu feta, gustarea grecească plină de savoare. Rețeta din Santorini

Ingrediente

400 gr roşii (coapte şi dulci)
1 ceapă roşie medie (cca 50 gr)
10 frunze mari de busuioc
10 frunze mari de mentă
1 linguriţă rasă oregano uscat
50 gr feta 
60 gr făina albă
1/2 linguriţă praf de copt
ulei pentru prăjit
sare, piper negru

Crema de ricotta şi feta

150 gr ricotta
50 gr feta
1 lingură ulei de măsline extravirgin
3 linguri apă

Salata de ceapă cu mentă

1 ceapă roşie medie
10 frunze mari de mentă
2 linguri suc de lămâie
1 lingura ulei de măsline
sare

Cum se prepară

Se prepară la început crema prin mixarea cu blenderul vertical a tuturor ingredientelor. Va rezulta o cremă pufoasă şi foarte fină. Se păstrează la frigider până e nevoie de ea.

Ceapa se taie peştişori fini. Se presară cu puţină sare, se masează uşor cu degetele ca să se desfacă. Se lasă 5 minute. Se adaugă sucul de lămâie şi se mai lasă 10 minute. Se adaugă înainte de servire menta tocată şi uleiul de măsline, scrie e-retete.ro.

Roşiile se taie cubuleţe şi se pun într-un bol. Se adaugă deasupra ceapa tăiată cubuleţe, verdeţurile tocate, feta sfărâmată. Se amestecă uşor. Se adaugă făina amestecată cu praf de copt, 1/2 linguriţă de sare şi se râşneşte piper negru. Se amestecă totul până făina e absorbită în totalitate. Din cauză că roşiile lasă suc, va rezulta o compoziţie lipicioasă, care stă pe lingură.

Se încinge într-o tigaie largă ulei de 1 deget. Verificaţi să fie uleiul bine încins. Daţi atunci focul la mediu sub tigaie. Luaţi câte o lingură generoasă din aluatul de chiftele. Aplatizaţi uşor între palme, dându-i formă de turtiță.

Puneţi turtițele în uleiul încins, fără a le înghesui. Prăjiţi câte 2,5 minute per parte. Nu le mişcaţi cât se prăjesc ca să nu le stricaţi forma până prind crustă. Sunt destul de fragile. Când au făcut o crustă rumenă, le întoarceţi. Scoateți chiftelele, pe măsură ce se fac, pe şerveţele ca să se absoarbă excesul de ulei. Vor rezulta 10 clătite. Ele vor avea crusta crocantă, dar interiorul cremos, de la roşii şi feta care se topeşte.

Serviţi cât sunt calde, pe un strat de cremă de ricotta şi feta, cu salată de ceapă alături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel