Data publicării:

Coaliția din Marea Roșie, în creștere. Peste 20 de țări se aliază împotriva rebelilor houthi din Yemen

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: captura video Twitter @ Future of freedom
FOTO: captura video Twitter @ Future of freedom
Peste 20 de țări s-au alăturat coaliției din Marea Roșie care vizează apărarea traficului maritim de atacurile rebelilor houthi.

Peste 20 de ţări s-au alăturat până în prezent coaliţiei conduse de Statele Unite care vizează apărarea traficului maritim din Marea Roşie de atacurile rebelilor houthi din Yemen, a anunţat joi Pentagonul, transmite AFP.

Un val recent de atacuri asupra navelor din Marea Roșie de către houthi cu drone şi rachete ameninţă să perturbe fluxurile comerţului mondial, principalele firme de transport maritim întrerupând trecerea prin strâmtoarea Bab el-Mandeb.

În faţa acestei situaţii, Washingtonul a înfiinţat la începutul săptămânii o nouă forţă multinaţională de protecţie maritimă.

”Avem în prezent peste 20 de naţiuni care s-au angajat să participe” la coaliţie, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.

Grecia a anunţat joi că face parte din coaliţie, alături de primele ţări partenere: Franţa, Regatul Unit, Bahrein, Canada, Italia, Olanda, Norvegia, Spania şi Seychelles.

Rebelii yemeniţi ”atacă prosperitatea şi bunăstarea economică a naţiunilor din întreaga lume”, a spus Pat Ryder, numindu-i ”bandiţi pe autostrada internaţională care este Marea Roşie”.



Această coaliţie militară ”urmează să acţioneze ca un poliţist rutier, patrulând prin Marea Roşie şi Golful Aden pentru a răspunde apelurilor navelor comerciale care trec prin această rută internaţională vitală şi a le ajuta dacă este necesar”, a mai declarat el, cerând încă o dată rebelilor houthi să înceteze atacurile lor.

Un înalt responsabil al acestei grupări susţinute de Iran a declarat în această săptămână că atacurile se vor opri doar "dacă Israelul va pune capăt crimelor sale, iar alimentele, medicamentele şi combustibilul ajung la populaţia asediată" din Fâşia Gaza, în cadrul conflictului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, conform Agerpres.

Citește și: UE se alătură SUA împotriva atacurilor comise de rebelii Houthi: "Acţiunile iresponsabile ale Houthi reprezintă o ameninţare la adresa libertăţii de navigaţie în Marea Roşie"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel