CNN: Containere cu deșeuri din România, aruncate într-un port din Malaezia. Se solicită ANCHETA Interpol
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Twitter /  Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man
Foto: Twitter / Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man
Presa internațională titrează că peste 1.800 de tone de gunoaie și deșeuri toxice ar fi fost trimise din România către un port din Malaezia. Autoritățile de acolo vor trimite containerele cu încărcătura înapoi în țară. 

Malaezia a descoperit 110 containere cu deșeuri toxice aruncate în mod ilegal în port. Autoritățile spun că e ”cea mai mare constatare de acest fel” din istoria țării, potrivit presei de stat Bernama, scrie CNN

Containerele au fost aruncate luna trecută în portul Tanjung Pelepas, în statul Johor, a informat Bernama duminică. În interior se găseau 1.864 de tone de deșeuri toxice. 

"Descoperirea FEAD, aflată în tranzit în Malaezia și destinată Indoneziei, este cea mai mare constatare de acest fel din istoria Malaeziei", a declarat ministrul Mediului și Apelor, Tuan Ibrahim Tuan Man, în raportul Bernama.

FEAD, transportul ilegal găsit în Malaezia, este clasificat ca deșeu toxic în temeiul Convenției de la Basel, Malaysia fiind semnatar. 

Containerele, trimise înapoi în România

Containerele ar fi fost aduse din România și s-ar fi declarat că ar conține zinc concentrat, spun oficialii. Malaezia trimite deșeurile înapoi în România și solicită Interpol să investigheze situația, mai scriu jurnaliștii de la CNN. 

Deoarece China a interzis importurile de deșeuri de plastic în 2018, în încercarea de a-și curăța mediul, multe țări au căutat alternative pentru ”coșul de gunoi”, creând probleme pentru țări precum Cambodgia, Malaezia și Filipine.

Ce spun autoritățile din România

Contacați de reprezentanții DC News, oficiali din Ministerul Mediului au precizat că sunt la curent cu această situație și că în momentul de față se poartă discuții cu Garda de Mediu. Un comunicat de presă ar urma să fie făcut public în orele următoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel