CNMR, 10 solicitări pentru noul Guvern. Apel urgent
Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) solicită ca noul guvern, indiferent de majoritatea parlamentară care se va constitui, să fie unul transparent şi să fie compus din miniştri care să respecte criteriile de profesionalism, experienţă şi integritate.
'În urma alegerilor parlamentare de ieri, 11 decembrie 2016, CNMR ia act de rezultatul alegerilor şi, în numele unei reprezentări extrem de largi a cetăţenilor României, lansează un apel la responsabilitate faţă de liderii partidelor politice parlamentare şi preşedintele României astfel încât România să se păstreze stabilă în actualul context de securitate regional şi global', precizează un comunicat de presă.
[citeste si]
Potrivit sursei citate, CNMR doreşte ca noul guvern să respecte şi să întărească parteneriatele internaţionale asumate de România şi să constituie, de urgenţă, un comitet interministerial pentru fondurile europene care să deblocheze şi să producă o accelerare a absorbţiei acestora. Viitorul Cabinet ar trebui, în opinia CNMR, să respecte transparenţa şi procesul firesc de guvernare prin consultare cu societatea civilă, de la procesul de realizare a politicilor publice până la deciziile administrative ce implică cheltuirea banilor publici. 'CNMR solicită forţelor politice să elimine experimentele administrative şi să creioneze un profil pentru miniştrii Cabinetului din care să fie exclusă lipsa de experienţă în domeniul pe care îl va gestiona fiecare ministru, dar şi propunerea pentru funcţia de ministru şi secretari de stat a unor persoane care au dovedit deja performanţă în funcţia de ministru în alte Cabinete', se mai arată în comunicat.
Finalizarea bugetului pe 2017
De asemenea, Coaliţia pentru Modernizarea României cere finalizarea bugetului pe 2017 şi votarea acestuia în regim de urgenţă, precum şi respectarea Parlamentului ca instituţie supremă a democraţiei şi organizarea, săptămânal, a Orei Ministrului şi a Orei Prim-ministrului. O altă solicitare vizează reducerea la minimum a numărului ordonanţelor de urgenţă emise şi definirea a 10 obiective majore de dezvoltare şi modernizare a României, precum şi asumarea acestora prin dialog şi negociere, în cadrul unui consens parlamentar. Pregătirea preluării preşedinţiei UE de către România, precum şi realizarea unui plan de măsuri privind întărirea identităţii naţionale şi celebrarea Centenarului Unirii reprezintă o altă cerere a CNMR. Totodată, se solicită creşterea bugetului Cercetării cu 35% pentru 2017 şi alocarea bugetului Educaţiei, progresiv, până în 2020, a 6% din PIB.
'CNMR rămâne consecventă principiilor de stabilitate şi predictibilitate a României ca actor regional şi va continua să pună presiune pe toţi actorii publici şi politici pentru a menţine, pe mai departe, această stare de echilibru şi stabilitate într-o regiune plină de vulnerabilităţi', menţionează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News