CNCAN, precizări despre centrala nucleară Zaporojie. Confirmă decuplarea de la reţeaua electrică
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 06 sep 2022, 16:58
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
CNCAN a venit cu precizări despre centrala nucleara de la Zaporojie. 

"Conform ultimelor informații oficiale, toate reactoarele nucleare de la centrala nuclearoelectrică Zaporojie sunt în stare sigură.

In data de 5 septembrie a.c, centrala nuclearoelectrică Zaporojie a fost decuplată în mod deliberat de la rețeaua natională de electricitate dar continuă să-și asigure alimentarea cu energie electrică a sistemelor de siguranță prin intermediul generatorul electric al unității în funcțiune. Suplimentar, în caz de necesitate, alimentarea cu energie electrică necesară pentru menținerea în siguranță a reactoarelor se poate realiza și prin intermediul generatoarelor diesel de urgență.

Totodată, menționăm că măsurătorile de radioactivitate efectuate atât la nivelul teritoriului Ucrainei, cât și la nivel național, confirmă valori normale, corespunzator fondului natural de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației", se arată în comunicatul de presă emis de CNCAN.

Ultimul reactor în funcţiune a fost debranşat

Energoatom susține că ultimul reactor în funcţiune al centrale nucleare de la Zaporojie a fost debranşat.

Ultimul reactor în funcţiune al centrale nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul forţelor ruse şi ţintă a mai multor bombardamente, a fost debranşat luni de la reţea, a anunţat agenţia nucleară ucraineană Energoatom, notează lefigaro.fr, potrivit Ziarul de Iași.

"Reactorul numărul 6 a fost oprit şi deconectat de la reţea", a anunţat Energoatom pe Telegram, invocând un incendiu "care a izbucnit din cauza bombardamentelor" şi a avariat o linie electrică care leagă această unitate la reţeaua ucraineană.

Acest reactor a fost singurul care funcţiona dintre cele şase unităţi ale acestei centrale. Sâmbătă, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experţi se află la faţa locului, a anunţat deja oprirea reactorului numărul 5, tot din cauza avariei unei linii electrice în urma unui bombardament.

Alte patru reactoare de la Zaporojie au fost deconectate de câteva săptămâni. Cu şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala a căzut în mâinile trupelor ruseşti în martie, la scurt timp după lansarea invaziei Ucrainei.

AIEA anunțase pe 3 septembrie că centrala nucleară de la Zaporojie a fost din nou deconectată de la reţeaua electrică ucraineană.  Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de forţele ruse, "a pierdut din nou conexiunea" cu reţeaua electrică, a anunţat sâmbătă printr-un comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experţi se află la faţa locului, potrivit AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?