CNA readuce la viață „șopârlița”
Consiliul Naţional al Audiovizualului a adoptat joi un proiect de decizie prin care televiziunile vor fi obligate să renunţe la genuri precum „pamflet”, „reality show” şi „news magazine”, care nu sunt definite în legislaţia audiovizualului din România.
Proiectul de Decizie privind clasificarea programelor audiovizuale după gen a fost adoptat de către membrii CNA cu unanimitate de voturi și prevede: „clasificarea programelor audiovizuale după genul acestora, altele decât operele cinematografice, se face doar în funcţie de tipurile de programe prevăzute în structura de programe aprobată de Consiliu”.
În proiect se mai arată că documentul a fost elaborat având în vedere dubla calitate a CNA, de garant al interesului public şi de autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, şi ţinând cont de faptul că pentru corecta informare a publicului nu pot fi clasificate programe audiovizuale prin genuri specifice presei scrise.
Proiectul a fost postat pe site-ul CNA pentru consultare publică. Observaţiile şi recomandările pot fi transmise prin poştă sau pot fi depuse direct la registratura CNA până cel târziu pe 27 martie inclusiv.
Dacă va fi adoptată de către membrii CNA, decizia privind clasificarea programelor audiovizuale după gen va intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, scrie gandul.info.
Ce riscă televiziunile și radiourile care nu se conformează
Pentru nerespectarea acestei decizii, televiziunile şi radiourile vor risca sancţiuni de până la 100.000 de lei, în conformitate cu articolul 91 din Legea audiovizualului.
De asemenea, această decizie va fi corelată cu articolul 54 din Legea audiovizualului, care stabileşte ce cuprinde o licenţă audiovizuală, şi cu Decizia CNA numărul 277 din 2013 privind procedura de acordare, modificare, prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală.
Conform Deciziei 277, o televiziune şi un radio poate avea în structura sa: programe de informare; programe educative, culturale, religioase; filme (de ficţiune, de animaţie, documentare, seriale); programe de divertisment şi alte tipuri de programe; publicitate şi teleshopping.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News