CNA: Cabliştii nu pot introduce GSP TV în grilele lor înainte de a avea avizul Consiliului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
gsp
gsp

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a publicat pe site-ul său o precizare prin care a anunţat că operatorii de cablu nu pot introduce în grilele lor televiziunea sportivă GSP TV înainte de a avea avizul Consiliului.

După ce, în 12 iulie, CNA a anunţat că GSP TV a intrat între televiziunile pe care operatorii de cablu din România trebuie să le retransmită în mod obligatoriu, conform principiului "must carry" (posturi obligatorii la retransmisie, n.r.) prevăzut în legislaţia audiovizuală, Consiliul a publicat recent pe site-ul propriu o precizare, scrie Mediafax.

"Ca urmare a includerii postului de televiziune GSP TV la poziţia 13 între furnizorii de programe de televiziune care s-au declarat liberi la retransmisie, facem următoarele precizări: Conform prevederilor Deciziei CNA nr. 12/2003, modifcată prin Decizia CNA nr. 262/2003 privind eliberarea avizului de retransmisie şi ale art. 74 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, firmele de distribuţie a programelor prin cablu urmează să se adreseze Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru includerea postului GSP TV, în limitele şi în condiţiile stabilite prin art. 82 din Legea audiovizualului, cu cel puţin 15 zile înainte de operarea modificărilor în structura ofertei de servicii de programe retransmise".

În mod concret, articolul 74, alineatul 3, din Legea audiovizualului la care face trimitere CNA prevede că: "Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului".

Acest fapt ar putea să genereze anumite probleme companiilor de cablu, printre care şi UPC, care au inclus deja, după 12 iulie, GSP TV în grilele proprii, întrucât nu au avizul CNA în acest sens. Potrivit legislaţiei audiovizualului, aceste companii de cablu riscă să primească de la CNA atât atenţionări, cât şi somaţii, dar şi amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei (potrivit articolului 90 din Legea audiovizualului).

Cea mai recentă şedinţă a CNA s-a desfăşurat în 28 iunie, dată după care unii dintre membrii CNA au intrat în concediu, iar Consiliul nu s-a mai putut întruni în şedinţă, din lipsă de cvorum. Încă nu se ştie data la care membrii CNA se vor întâlni în următoarea şedinţă, în care ar putea lua în discuţie eventualele adrese primite din partea unor cablişti pentru introducerea în grilele lor a televiziunii sportive GSP TV.

Noua precizare a CNA amână practic introducerea GSP TV în grilele cabliştilor. Totodată, legislaţia audiovizualului nu prevede un anumit termen până la care operatorii de cablu trebuie să modifice grilele în cazul intrării unei noi televiziuni în lista "must-carry", cum este acum cazul GSP TV.

Citește și: RCS&RDS, obligată de CNA să transmită GSP TV

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel