Data publicării:

Cluj: Dezbatere pe tema relocării romilor dintr-o colonie

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Subiectul relocării romilor din colonia de pe strada Coastei în casele modulare de la Pata Rât a fost discutat, luni seară, în cadrul unei dezbateri organizate de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociaţia Amare Prhala şi Fundaţia Desire.

Discuţiile au evidenţiat impactul pe care l-a avut acţiunea de mutare a romilor, aceştia nefiind în prezent mulţumiţi de condiţiile oferite la Pata Rât şi acuzând autorităţile de segregare, transmite Agerpres.

La dezbaterea intitulată 'Relocarea romilor şi consecinţele ei sociale' au participat consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, preşedintele Asociaţiei Amare Phrala, Pavel Doghi, preşedintele Fundaţiei Desiree, Eniko Vincze, prof. dr. Maria Roth de la Catedra de Asistenţă Socială a UBB, precum şi reprezentanţi ai comunităţii de romi mutaţi la Pata Rât în urma unui proiect pus în aplicare de municipalitatea clujeană.

'Sunt aici ca să culeg informaţii, să aflu mai multe amănunte despre situaţia care s-a creat la Cluj-Napoca, pentru că aceasta ridică mai multe semne de întrebare şi este de datoria mea să îl informez pe preşedintele ţării în legătură cu astfel de relocări. Situaţia romilor este o temă foarte sensibilă, inclusiv din punctul de vedere al relaţiilor internaţionale', a afirmat consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs.

Potrivit municipalităţii, mutarea locuitorilor coloniei de pe strada Coastei - unde aceştia se stabiliseră fără forme legale şi trăiau în condiţii insalubre -, la Pata Rât, în casele modulare construite pentru ei, a avut loc ca urmare a solicitărilor formulate de locuitorii coloniei.

Preşedintele Fundaţiei Desiree, Eniko Vincze, a susţinut însă că 'Primăria a manipulat situaţia', iar romii au fost determinaţi să adreseze cereri pentru locuinţe pentru că li s-a spus că vor rămâne fără adăposturile în care stăteau.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Amare Phrala, Pavel Doghi, a spus că 'a existat o înţelegere tacită pentru scoaterea romilor în afara oraşului', iar faptul că proiectul Primăriei are în vedere şi deschiderea unei grădiniţe şi a unei şcoli la Pata Rât, pentru copiii romi, 'va duce la segregare'. 'Nu este adevărat că Primăria le-a oferit romilor un loc mai bun prin aceste case modulare. Nu se doreşte ca romii noştri să convieţuiască cu cetăţenii din municipiul Cluj-Napoca', a spus Pavel Doghi.

Modul în care s-a desfăşurat mutarea membrilor coloniei de pe strada Coastei a fost criticat de juristul Dana Iepure de la European Roma Right. 'Au fost întrerupte curentul electric, apa şi gazul, cu toate că oamenii erau cu plata utilităţilor la zi. Unii dintre ei, care nu au apucat să îşi mute toate lucrurile la Pata Rât, au dormit în frig, o noapte, pentru a-şi păzi lucrurile. Primăria a făcut mutarea în bloc fără o analiză prealabilă a situaţiei fiecărei familii', a susţinut juristul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel