Urmărește emisiunea live
Clotilde Armand, acuzată de PNL că şantajează Consiliul Local Sector 1 cu tema refugiaţilor ucraineni
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
foto Facebook Clotilde Armand
foto Facebook Clotilde Armand
PNL Sector 1 o acuză pe Clotilde Armand că şantajează Consiliul Local, folosindu-se de problema refugiaţilor din Ucraina. 

"Ieri, Consiliul Local al Sectorului 1 a votat în unanimitate pentru folosirea fondului de rezervă al bugetului sectorului 1 pentru sprijinirea refugiaților. Totodată, proiectul de buget nu a fost votat. Cele două probleme NU sunt legate, în ciuda afirmațiilor mincinoase ale primarului, care încearcă să șantajeze consilierii locali să îi voteze un proiect de buget ilegal.

De la momentul în care proiectul de buget a fost pus în dezbatere publică, PNL Sector 1 a semnalat public că încalcă în mod flagrant prevederile legii 273/2006. Bugetul nu respectă prevederile legale privitoare la bugetarea datoriilor primăriei, după cum arată și Curtea de Conturi în auditul derulat anul trecut.

Mai mult, lista de investiții propusă de primar include obiective fantasmagorice, care nu au fost supuse anterior votului Consiliului Local. Practic, primarul vrea să aloce bani în buget pentru proiecte care nu au fost aprobate vreodată ca investiții. În același timp, bani pentru refugiați există. Pe de-o parte, Guvernul României a dat o ordonanță de urgență prin care acoperă de la bugetul de stat costurile necesare întreținerii refugiaților pe teritoriul României — deci, inclusiv în sectorul 1. Pe de altă parte, dacă insistă să cheltuiască banii din bugetul local, primarul are la dispoziție fondul de rezervă, actualmente la un nivel de 500.000 de lei (deși primarul a încheiat anul trecut cu peste 400 de milioane de lei excedent bugetar). Suma din fondul de rezervă actual poate fi cheltuită și este mai mult decât suficientă pentru următoarele zile, mai ales că în sectorul 1 mii de bucureșteni au donat deja alimente, haine și produse de îngrijire, inclusiv în cadrul campaniei civice de solidaritate lansate de PNL Sector 1 acum trei zile", a transmis PNL Sector 1.

"Este inacceptabil să fie şantajaţi consilieri locali"

“Tema refugiaților NU trebuie politizată. Nimic din ceea ce noi am făcut nu a inclus vreo siglă sau vreun  mesaj de partid. Mii de bucureșteni au donat până acum aproape 50 de tone de produse vitale pentru victimele războiului. Și au făcut-o din suflet. Voluntarii noștri au venit la rândul lor din dorința de a ajuta — au sortat, au împachetat și au livrat spre Ucraina toate aceste produse.

Este absolut inacceptabil să fie șantajați consilierii locali cu trecerea unui buget ilegal, croit doar pentru acțiuni de imagine ale primarului, pentru a putea susține - chipurile - refugiații din Ucraina. Există initiative civice private, există bani de la bugetul de stat. Mai mult, la școlile unde au fost cazați până acum refugiații au fost primite deja foarte multe donații, toate condițiile fiind asigurate.

Așadar, legătura dintre războiul tragic din Ucraina și bugetul local al sectorului 1 este doar o temă falsă, penibilă de șantaj politic cinic și mincinos. Am pregătit zeci de amendamente la proiectul de buget, vom face toate eforturile necesare pentru adoptarea cât mai urgentă a unui buget legal, cu investiții concrete în spitalele, școlile și în calitatea vieții oamenilor din sectorul 1. Cetățenii sunt singurul nostru aliat,” a declarat Sebastian Burduja, Președinte PNL Sector 1.

"Primarul Sectorui 1 încalcă în mod constant legea"

"Dincolo de problemele legale ale proiectului de buget, primarul sectorului 1 încalcă în mod constant legea. Proiectele de hotărâri de consiliu local inițiate de PNL sunt blocate de luni de zile, complet abuziv", mai transmit liberalii.

“Primarul refuza sa le transmită în direcții pentru a fi întocmite rapoarte de specialitate, deci nu pot fi introduse pe ordinea de zi a Consiliului Local. Parcare subterană la Primărie? Blocată abuziv. Piața volanta? Blocată abuziv. Apă curată in școlile din sectorul 1? Proiect blocat abuziv. Biblioteci publice? Blocate abuziv. 20 de stații de încărcare electrice? Blocate abuziv. Parcare rezidențială pe Strada Stoica Ludescu 80? Blocată abuziv. Doamnă Primar, prima datorie pe care o aveți este să faceți administrație pentru cetățeni, cu respectarea legii,” explică Ramona Porumb, viceprimar PNL al Sectorului 1.

"Până în acest moment, primarul Clotilde Armand nu a prezentat nicio estimare privitoare la cheltuielile cu refugiații. Amintim că, acum câteva zile, primarul a anunțat pe pagina personală că are deja 1000 de paturi disponibile în sectorul 1. Până în acest moment, mai puțin de 700 de paturi ar exista la nivelul sectorului 1.

Echipa PNL Sector 1 a verificat aseară personal la Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj și telefonic la celelalte centre de refugiați din școli situația proviziilor necesare. Toate sunt foarte bine aprovizionate, ca urmare a mobilizării societății civile și oamenilor din sector, au tot ce le trebuie ( câteva imagini aici ). Nevoile rămase sunt punctuale (de exemplu prelungitoare electrice) și pot fi rezolvate rapid, fără lamentări și circ mediatic. 

Solicităm public depolitizarea temei refugiatilor si stoparea oricărui santaj privitor la adoptarea proiectului ilegal și dezastruos de buget local pentru sectorul 1. Războiul din Ucraina este mult prea grav, mult prea tragic pentru a fi amestecat în răfuielile și orgoliile politice ale primarului", se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel