Data publicării:

Claudiu Lucaci ia măsuri dastrice în TVR: Sunt angajați care depășesc intenționat programul normal

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
lucaci dc
lucaci dc

Claudiu Lucaci, șeful știrilor TVR, susține că sunt angajați ai televiziunii care stau intenționat peste orele de program pentru a face ore suplimentare, deci acestea nu sunt justificate.

Într-o scrisoare pe care Paginademedia.ro o publică în continuare, Claudiu Lucaci spune că “este incorect ca unii reporteri să ducă greul la fiecare emisie, în timp ce alții asistă sau refuză să participe”.

Șeful știrilor TVR cere ca producătorii executivi să stabilească clar norma de ore a jurnaliștilor, astfel încât să se evite orele suplimentare nejustificate, dar și supraîncărcarea unor jurnaliști, în defavoarea altora.

Au trecut 2 saptamani de la numirea coordonatorilor de departamente si colective. Acestia au avut la dispozitie suficient timp pentru realizarea unui nou program de lucru si atribuirea de sarcini, in special pentru angajatii care se eschiveaza frecvent de la obligatiile profesionale.

Va atrag atenția ca aceia care nu-si fac nici macar norma de lucru sunt pasibili de sanctiune si chiar de reducerea drepturilor salariale!

Aveti o sinteza a motivelor care ma obliga sa iau masuri si sa nu mai toleram incarcarea injusta de activitati asupra unora dintre noi.

Este incorect ca unii reporteri sa duca greul la fiecare emisie, in timp ce altii asista sau refuza sa participe. Daca in aceasta privinta sunt tot mai putine exemple, am constatat ca unii prezentatori de jurnale sau membri ai echipelor de productie editoriala nu-si pot justifica salariul sau timpul lucrat.

Din aceasta luna nu se mai admit la plata ore suplimentare nesolicitate sau plata zilelelor de weekend fara efectuarea normei de lucru si a unor activitati editoriale in timpul saptamanii.

Refuzul respectarii programului stabilit de catre sefii de colective sau al sarcinilor dispuse de acestia constituie abatere disciplinara.

Anomalii constatate pe parcursul ultimelor luni:

- numărul prea mic de reporteri pe teren;

- un număr disproporţionat de mare de jurnalişti care îşi desfăşoară activitatea numai în birouri; schema de personal nu ține cont de repartizarea judicioasă în funcție de fluxurile editoriale şi de producţie, ci doar de ocuparea unor posturi vacante pe măsură ce acestea sunt eliberate;

- lipsa unor încărcări cu normă de activitate precis conturate şi cuantificabile

- un număr prea mare de decidenţi care îşi asumă activităţile de producător, fără definirea cu precizie a ariei de competenţă, responsabilitate şi acţiune

- un număr mare de jurnalişti care nu sunt implicaţi aproape deloc în procesele editoriale, deşi, dacă ar fi să judecăm după volumul salariilor lor, ar trebui sa aibă competenţe şi abilităţi de vârf în domeniul lor de activitate.

Toate aceste anomalii au dus în timp la anchilozarea prezentei forme de agregare redacţională la nivel functional-administrativ.

Lipsa unor norme privind obligaţia jurnaliştilor de a realiza un număr minim de ştiri zilnic la un anumit standard de complexitate a dus, în timp, la situaţii anormale, în care raportul dintre numărul de materiale livrate şi numărul de persoane implicate în producerea lor să fie exagerat de redus în multe cazuri.

Obiectivele imediate ale producătorilor executivi și ale șefilor de colective sunt următoarele:

- planificarea eficientă a activităţilor plătite, aferente fișelor cadru/individuale de post

- corelarea muncii efectuate cu beneficiile salariale;

- interzicerea și eliminarea orelor suplimentare realizate fără acordul producătorilor executivi

S-a demonstrat faptic că sunt angajați ai Direcției Știri care depășesc intenționat programul normal de lucru și refuză să părăsească redacția, acumulând ore nelucrate în condica de prezență.

Am cerut tuturor șefilor de structuri ca până cel mai târziu miercuri, 20 februarie, să anunțe programul de lucru, norma de activitate, sarcinile editoriale sau activitățile curente ale fiecărui salariat al Direcției.

În acest mod, vor fi eliminate situații precum:

- Chemarea la serviciu fără atribuirea unor sarcini precise sau fără planificarea unor activităţi

- Elaborarea formală a pontajelor şi lipsa controlului efectiv şi real asumat din partea coordonatorilor privind corectitudinea acestora

- Reţinerea personalului peste programul de lucru ca urmare a unor decizii inerţiale, fără ca personalul să aibă activităţi punctuale concrete şi fără respectarea prevederilor CCM

- Decizii pripite prin care resurse umane sunt deplasate în diferite locaţii şi apoi se ajunge la concluzia că nu se va realiza nici un material în urma deplasării, deşi utilajele de transmisii sunt angajate în procesul tehnic de emitere a semnalului.

Toate acestea conduc, în final, la cheltuieli (inclusiv de mentenanţă) nejustificat de mari, la risipa de resurse financiare și la depășirea bugetului alocat drepurilor salariale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel