Ciupercile, gustoase, dar mortale. Ciuhodaru: Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Ciupercile, gustoase, dar mortale. Ciuhodaru - Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei. Sursa - Pexels
Ciupercile, gustoase, dar mortale. Ciuhodaru - Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei. Sursa - Pexels
Ciupercile sunt alimente bogate în potasiu şi sărace în sodiu, dar şi surse naturale de beta-glucan. Numai că unele pot fi mortale.

Ciupercile sunt bogate în antioxidantul numit selenium și sunt singurele alimente care conţin vitamina D, iar vitamina B2 din ciuperci este benefică pentru piele deoarece îmbunătăţeşte calitatea ţesutului, iar vitamina B8 întăreşte firul de păr şi îi conferă strălucire. Numai că pot fi mortale.

Medicul primar urgențe, conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru DC Medical la ce trebuie să fim atenți atunci când mâncăm ciuperci. Culese direct din pădure sau cumpărate de colțul străzii, ciupercile pot deveni alimente mortale.

”Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Nu vă jucați cu așa ceva. Atenție.Trei dintre pacienții (de 5, 7 şi 9) ani intoxicați au fost din aceeași familie. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru.

 

Care sunt simptomele intoxicației cu ciuperci

 

Sunt o serie de simptome care arată că o persoană a fost intoxicată în urma consumului de ciuperci. Aceste simptome sunt:

”Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree”, a mai explicat medicul. 

Copiii pot dezvolta forme severe ale intoxicației cu ciuperci. ”Simptomele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.

Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală. Copii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă.

La acești pacienți sunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal)”, mai explică medicul.  Citește mai multe pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel