Data publicării:

Ciuperci sălbatice radioactive, găsite în Germania la 36 de ani de la Cernobîl

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Ashish Raj, Pexels
Fotografie de la Ashish Raj, Pexels
În zona de sud a Germaniei încă mai pot fi găsite ciuperci radioactive, contaminate cu radiaţii de la Cernobîl. 

În sudul Germaniei încă există ciuperci sălbatice contaminate cu cesiu radioactiv, la 36 de ani după accidentul nuclear de la Cernobîl, relevă un studiu publicat luni de Oficiul federal german de protecţie faţă de radiaţii (BfS), relatează agenţia DPA.

Conform acestei analize, ciupercile sălbatice din acea zonă sunt în continuare contaminate cu izotopi de cesiu-137, a căror origine este accidentul nuclear survenit la Cernobîl în anul 1986.

Cercetările asupra cancerului arată că cesiul-137 se poate acumula în ţesutul osos şi poate deteriora materialul genetic. Pe termen lung, aceasta poate conduce la cancer osos sau la leucemie.

În fiecare an BfS examinează pentru expunerea la izotopii de cesiu-137 ciupercile sălbatice comestibile din opt locaţii ale landului Bavaria din sudul Germaniei.

Pădurea deluroasă bavareză, pădurea Mittenwald de la graniţa cu Austria şi mlaştina Donaumoos de la sud-vest de Ingolstadt sunt focarele de radioactivitate pentru ciuperci.

În unele locuri au fost măsurate niveluri de peste 4.000 de becquereli de cesiu-137 pe kilogram de ciuperci. Limita pentru comercializarea ciupercilor este de 600 de becquereli.

Totuşi, BfS consideră că riscurile pentru sănătate sunt minime şi că expunerea la radiaţii este redusă atunci când ciupercile sunt consumate în cantităţi normale. Şefa acestei instituţii, Inge Paulini, le recomandă astfel culegătorilor de ciuperci din Bavaria să le consume cu moderaţie pentru a evita o expunere inutilă la radiaţii, scrie Agerpres.

"Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori". Kliciko, avertismentul care îți dă fiori

Vladimir Kliciko a atenţionat că luptele de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar putea duce la o catastrofă mult mai mare decât cele care au avut loc la Fukushima şi Cernobîl, informează duminică dpa. Fostul campion mondial la box la categoria grea, fratele mai tânăr al primarului Kievului, Vitali Kliciko, şi el fost boxer profesionist, a spus că nu este clar cum rezistă personalul ucrainean în interiorul centralei ocupate de forţele ruse, relatează Agerpres.

"Lumea trebuie să înţeleagă că dacă (centrala Zaporojie n.r.) explodează, aceasta va avea efectul (catastrofei de la n.r.) Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori", a spus Vladimir Kliciko pentru postul britanic Times Radio.

Potrivit lui Vladimir Kliciko, centrala şi specialiştii în domeniul fizicii nucleare care lucrează acolo sunt ţinuţi "ostatici" de Moscova.

Situația de la centrala Zaporojie



Centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu şase reactoare, este ocupată de trupele ruse de la începutul lui martie. Ea are o importanţă strategică în ceea ce priveşte alimentarea Ucrainei cu energie electrică.

Prezent vineri în această ţară, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Rusiei să nu deconecteze centrala Zaporojie de la reţeaua ucraineană de electricitate, după ce operatorul ucrainean Energoatom a evocat o astfel de intenţie a Rusiei.

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

Rusia a respins apelurile internaţionale de a-şi retrage trupele de la centrală, însă a spus că va permite accesul unui grup de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că o misiunea a AIEA va trebui să fie prezentă doar în teritoriile care nu sunt ocupate de Rusia, cerând aşadar ca mai întâi trupele ruse să se retragă din zona centralei înainte ca o misiune AIEA să vină la faţa locului. Kievul insistă asupra creării unei zone demilitarizate în jurul centralei, solicitare considerată inacceptabilă de către Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel