Data publicării:

Ciuhodaru, semnal de alarmă: Suntem pe un teren minat! Dacă nu facem asta, suntem CONDAMNAŢI!

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa: Facebook Tudor Ciuhodaru
Sursa: Facebook Tudor Ciuhodaru
Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la evoluţia epidemiei de coronavirus în România.

"Nu testăm, suntem condamnați! Propun (din nou!) un Program Național de Testare Extinsă Gratuită de care să beneficieze toți românii. O testare extinsă (gratuită!!!) dublată de izolare (voluntară!) ar duce la întreruperea tuturor lanțurilor epidemiologice. Se aude, domnule ministru?  Strategia actuală este eșuată! Suntem deja pe un teren minat. E chiar așa de greu să aplici măsurile din restul Europei?! Eu zic că se poate.

Motivațiile acestui demers sunt clare:

1. Evoluția numărului de cazuri din România arată clar că strategia actuală e greșită.

2. În continuare testăm puțin și prost. Valorile utile ar trebui să depășească 0,1% din populație în fiecare zi (minim 20.000). Asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă e blocată. Testăm doar în zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut (spitale, cămine pentru vârstnici, persoane instituționalizate, copii cu dizabilități) unde numărul de cazuri e mult mai mare decât în populația generală.

3. Nu e suficient să aplici doar metode din Evul Mediu- să le ceri oamenilor să rămână pe veci în case şi să opreşti orice activitate. O spune chiar și OMS ce solicită explicit ca autoritățile să atace acum (până nu e prea târziu) virusul prin testarea extinsă (inclusiv a contactelor asimptomatice).

4. Cele mai multe cazuri provin din focare cu risc crescut de transmitere a infecției.

5. Toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: testare + izolare", transmite medicul Ciuhodaru.

Ce măsuri propune Tudor Ciuhodaru

"Concret sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste!

Se poate începe cu toți cei expuși (personal medical în primul rând dar și personalul din învățământ, polițiști, jandarmi, cei din hipermarket, vamă, aeroport, gară, șoferii din mijloacele de transport în comun) și a tuturor contactelor cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS.

Acest program e singura opțiune sănătoasă pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu)", apreciază Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel