Ciucă: România și Azerbaidjan vor analiza investiția într-un proiect comun de gaz lichefiat la Marea Neagră
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 19 oct 2022, 11:39
WhatsApp
Ciucă
Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la Guvern că România va analiza împreună cu Azerbaidjan posibilitatea demarării unui proiect comun la Marea Neagră de gaz lichefiat.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, semnarea unui memorandum cu reprezentanţii companiei azere SOCAR pentru o investiţie comună într-o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagră. 'În urma întâlnirii bilaterale pe care am avut-o cu preşedintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am căzut de acord să analizăm împreună posibilitatea demarării unui proiect comun la Marea Neagră de gaz lichefiat. Şi, în felul acesta, astăzi, o echipă de la compania SOCAR din Azerbaidjan este prezentă în România. În această după-amiază, la Guvern, vom semna împreună un memorandum, care va sta la baza unei investiţii comune într-o facilitate de LNG la Marea Neagră', a declarat Ciucă, la începutul şedinţei Guvernului.

El a precizat că dezvoltarea unor astfel de proiecte vizează asigurarea independenţei energetice a României.

'Suntem cât se poate de conectaţi şi avem şi motivele necesare pentru a continua să dezvoltăm aceste proiecte, care să ne asigure, într-adevăr, independenţa energetică', a afirmat premierul. Potrivit agendei anunţate de Guvern, prim-ministrul Nicolae Ciucă se va întâlni miercuri după-amiază cu miniştrii Economiei şi Energiei din Azerbaidjan, Mikayil Jabbarov şi Parviz Shahbazov, la discuţii urmând să participe şi ministrul Energiei, Virgil Popescu. La finalul întrevederii se va semna un memorandum între compania azeră SOCAR şi ROMGAZ.

 

România va folosi 2,2 miliarde de euro din fonduri UE pentru a contracara efectele creşterii preţurilor la energie

Reprezentanţii Guvernului au salutat miercuri decizia Uniunii Europene de a propune utilizarea unei sume de până la 40 de miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru a ajuta populaţia şi companiile să facă faţă majorării preţurilor la gaze, în contextul crizei energetice. În debutul şedinţei de guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că României ar urma să îi revină 2,2 miliarde de euro.

'Avem o veste bună - prin decizia pe care a luat-o ieri Comisia, în sensul în care se vor disponibiliza 10% din fondurile de coeziune, la nivelul întregii Uniuni, discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocaţi pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri şi, desigur, pentru susţinerea cetăţenilor vulnerabili', a spus premierul Nicolae Ciucă. La rândul său, Marcel Boloş a precizat că CE a luat decizia disponibilizării a 10% din fondurile politicii de coeziune în situaţiile în care exista risc de pierdere a banilor pentru perioada de programare 2014 - 2020.

'Pentru România înseamnă 2,2 miliarde euro. Sunt trei tipuri de măsuri care pot fi acordate, respectiv pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile, în criza energetică, inclusiv, din câte se pare, pentru compensarea preţului la energie. A doua măsură posibilă va fi cea legată de granturile pentru capital de lucru, ce urmează a fi acordate IMM-urilor după modelul granturilor pentru capital de lucru pe care le-am avut în criza pandemică. Al treilea tip de măsură este cel referitor la ocupare şi crearea de locuri de muncă, în continuare după modelul programului Innotech Student sau SES-urilor rurale, modalităţi prin care se creează locuri de muncă la nivelul economiei naţionale', a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Boloş a menţionat că, în urma deciziei Comisiei Europene, la nivel naţional urmează să fie pregătite măsurile necesare pentru a sprijini populaţia şi mediul de afaceri. Uniunea Europeană va propune utilizarea a până la 40 de miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru a ajuta populaţia şi companiile să facă faţă majorării preţurilor la gaze din cauza crizei energetice, informează Bloomberg.

Comisia Europeană va oferi guvernelor capacitatea de a folosi actualele fonduri de coeziune pentru a susţine IMM-urile afectate de creşterea preţurilor la gaze şi electricitate şi a ajuta gospodăriile vulnerabile să îşi plătească facturile la energie prin intermediul unor programe naţionale, a declarat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?