Data actualizării:
Data publicării:

Cîţu nu ştie de câţi bani e nevoie pentru Roşia Montană. Estimările i s-au cerut înainte de intrarea în patrimoniul UNESCO - Surse

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Facebook Roşia Montană
Facebook Roşia Montană

Surse din Guvern declară, în exclusivitate pentru DC NEWS, că premierul Florin Cîţu nu ştie câţi bani sunt necesari de la buget pentru Roşia Montană, dar şi că acesta nu a vorbit cu avocaţii care apără România în litigiul cu Gabriel Resources, înaintea deciziei de înscriere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO.

Alegeri prezidentiale 2024

De altfel, sursele DC NEWS afirmă şi că premierul Cîţu nu a adoptat nici măcar o decizie formală în Guvern de aprobare a listării la patrimoniul UNESCO. Premierului i s-au fi cerut explicaţii cu privire la sursele financiare din care se vor suporta costurile implementării planului de conservare şi de management, dar şi care sunt costurile totale estimate pentru derularea planului de conservare şi management şi perioada în care vor trebui alocate, conform surselor citate.

Acesta a spus, însă, după şedinţa de Guvern de miercuri, 28 iulie, că... nu ştie: ”Vom avea o discuţie. Va trebui să vedem, în primul rând, cu autorităţile locale ce plan vom avea de dezvoltare pentru această zonă. În acest moment nu este o decizie. Trebuie să avem o discuţie cu autorităţile locale, comunităţile de acolo, pentru că ele ştiu cel mai bine”.

Întrebat dacă există vreo estimare a costurilor pentru prezervarea patrimoniului din zonă, pemierul a precizat: ”Nu. Aştept de la Ministerul Culturii o prezentare a situaţiei, după decizia de ieri, şi apoi vom lua o decizie”. După ce UNESCO a anunţat includerea oficială a sitului Roşia Montană în patrimoniu, Florin Cîţu a trimis doar un mesaj scurt.

”Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis astăzi că peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO!”, a scris Florin Cîțu.

Ce cere UNESCO 

Odată cu includerea sitului în patrimoniul UNESCO, sunt mai multe condiţii pe care România trebuie să le respecte. Se cere, astfel, "oprirea tuturor autorizaţiilor pentru minerit, întocmirea unui PUZ şi a unui PUG (plan urbanistic general), dar şi aprobarea şi implementarea unui plan de management al sitului, care să cuprindă următoarele: plan de conservare acceptat la nivel internaţional pentru siturile arheologice romane, o strategie de management a turismului, dar şi promisiunea alocării resurselor umane şi financiare pentru îndeplinirea acestor planuri". 

VEZI Iohannis și Cîțu, reacții după ce Roșia Montană a fost înscrisă în UNESCO. România riscă să plătească despăgubiri de miliarde de dolari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel