CITR despre OG 6/2019: Legislaţia românească face un pas spre salvarea companiilor în dificultate
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ordonanţa de Guvern nr. 6/2019, adoptată luna aceasta, vine în sprijinul companiilor care se confruntă cu datorii mari la buget, facilitând eşalonarea acestora în baza unui plan de restructurare, potrivit unui comunicat de presă al CITR. 

'Similară procedurii de reorganizare din procedura de insolvenţă, însă realizată în afara instanţei, noua procedură este un pas important în direcţia sprijinirii însănătoşirii companiilor aflate în dificultate în România, obiectiv susţinut de CITR, mai ales în contextul recent al intrării în vigoare a Directivei Europene privind restructurarea şi insolvenţa, care a instituit obligaţia ţărilor membre de a crea cadre de restructurare preventivă', se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, principalele beneficii ale ordonanţei sunt: posibilitatea ca planul de restructurare a obligaţiilor bugetare să includă restructurarea activităţii operaţionale, modificarea structurii de capital şi valorificarea de active ale companiei, deci o analiză temeinică a întregului business şi luarea deciziilor în acest sens; datoriile bugetare pot fi eşalonate pe o perioadă de până la 7 ani, acestea putând fi, totodată, reduse, în anumite condiţii cu până la 50%; suspendarea executărilor silite şi o perioadă de respiro care să permite companiei să devină viabilă.

'Există un temei real pentru acest act având în vedere şi studiile CITR care confirmă că din aproximativ 29.000 de companii de impact, cu active mai mari de 1 milion de euro, 51% sunt în dificultate, dintre care aproape 5.600 sunt restructurabile, iar puţin peste 6.200 se află în risc iminent de insolvenţă', se mai precizează în comunicat. Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o companie pentru a beneficia de prevederile ordonanţei sunt: să nu se încadreze pentru eşalonarea prevăzută de Codul de Procedură Fiscală, să prezinte un plan de restructurare, să nu se afle în insolvenţă, să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, să plătească obligaţiile scadente de la 1 ianuarie până la data depunerii planului şi să îndeplinească testul creditorului privat prudent.

Potrivit CITR, este important de menţionat că, odată ce a fost aprobat, urmează perioada de monitorizare a aplicării planului iar ulterior acesta poate fi modificat pe parcurs, cu aprobarea organului fiscal. Expertiza în strategie de business, gestionarea situaţiilor de criză, restructurare operaţională şi financiară califică specialistul în restructurare ca principalul expert competent în întocmirea, coordonarea şi monitorizarea planului de restructurare a obligaţiilor bugetare, fiind necesare competenţe multidisciplinare. În paralel, trebuie efectuat şi depus un test al creditorului privat, similar cu cel aplicat în insolvenţă, prin care se analizează gradul de recuperare al creditorului bugetar prin noua procedură, comparativ cu o procedură de faliment sau executare silită, scopul fiind maximizarea valorii recuperate de creditorul bugetar.

'Observăm un pas important în materie legislativă în concordanţă cu prevederile Directivei Europene privind restructurarea şi insolvenţa. OG vine în sprijinul companiilor din România aflate în dificultate şi poate chiar preveni intrarea în insolvenţă sau ieşirea unora de pe piaţă. Este o măsură benefică pentru toţi jucătorii implicaţi în procedură prin maximizarea şanselor de a recupera aceste creanţe şi de a păstra în activitate companiile cu datorii la bugetul de stat. Înţelegem necesitatea acestei măsuri atât pentru stat cât şi pentru mediul privat, de aceea considerăm că este important ca planul de restructurare a obligaţiilor bugetare să fie realizat de un expert în restructurare şi în realizarea testului creditorului privat. Cred cu tărie că experienţa complexă din procedurile de reorganizare îi recomandă pe specialiştii în management de criză şi restructurare ca fiind cei mai în măsură să poată preveni ceva ce ştiu cum se şi tratează', susţine Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR.

Procedura se aplică societăţilor care au obligaţii bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 mai mari de 1 milion de lei şi se află în dificultate. Companiile eligibile care vor să beneficieze de avantajele acestei proceduri trebuie să depună o notificare până la data de 30 septembrie 2019 la autoritatea fiscală de care aparţin, iar în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a OG vor trebui să prezinte planul de restructurare a datoriilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel