Data publicării:

Cititul la lumină slabă. Vezi dacă îți afectează vederea

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Cititul la lumină slabă este unul dintre obiceiurile pe care mulți le au. Întrebarea este dacă  efortul de a citi la lumină redusă  afectează în vreun fel vederea. 

Lumina slabă obligă ochiul să se concentreze pentru a focaliza mai bine, ceea ce are drept consecință obosirea ochilor, clipirea mai rară și senzația de ochi uscat. Lectura într-un mediu cu lumină redusă poate cauza un anumit disconfort al ochilor, poate produce amețeli sau chiar dureri de cap, însă nu afectează vederea.

„Nu există dovezi că ne stricăm ochii dacă citim în lumină slabă. Dar lumina slabă determină un efort ocular mare: dacă ne concentrăm să citim, să lucrăm ore întregi, ne vom simți ochii obosiți și în final ne putem alege cu o durere de cap”, apreciază dr. Diana Stoenescu, medic primar oftalmolog, la Regina Maria.

Cum se acomodează ochiul la cititul la lumină redusă

Atunci când citim, cristalinul - lentila din interiorul ochiului - face zoom, adică se acomodează și permite vederea clară. Cu cât obiectul privit este mai aproape și mai mic, cum ar fi scrisul pe pagina cărții, cu atât efortul ocular este mai mare. Pupila participă și ea la procesul de acomodare, reglând cantitatea de lumină ce pătrunde în ochi. Spre exemplu, în caz de lumină slabă, pupila se dilată. Dacă lumina nu este suficientă, efortul muscular ocular va fi mai mare. Pentru ca acomodarea să se realizeze în condiții de iluminare scăzută, ochiul trebuie să focalizeze un timp mai îndelungat și, din această cauză, clipește mai rar. Din cauza clipitului mai rar, filmul lacrimal nu mai este distribuit pe suprafața ochiului, și prin urmare apare senzația de uscăciune oculară. 

Cu cât ești mai în vârstă, cu atât cititul la lumină slabă e mai dificil

„Chiar dacă nu aveți afecțiuni oculare, din cauza procesului natural de îmbătrânire, odată cu vârsta, cristalinul își pierde elasticitatea și în consecință se modifică vederea la aproape: cristalinul nu mai poate să se acomodeze, adică să-și modifice singur forma și apare necesitatea purtării ochelarilor.

În jurul vârstei de 60 ani, ochii au nevoie de 3-4 ori mai multă lumină, în comparație cu o persoană de 20 ani, pentru a atinge un nivel al vederii asemănător.

Dacă aveți afecțiuni oculare (cataractă, degenerescență maculară etc.), cititul în lumină slabă va fi și mai obositor”, atenționează dr. Diana Stoenescu.

Cititul la lumină slabă, contraindicat în caz de glaucom

Cititul la lumină slabă este contraindicat persoanelor diagnosticate cu glaucom „cu unghi îngust”. În această situație, din cauza construcției speciale a ochiului, efortul de acomodare în aceste condiții poate declanșa atacul de glaucom (ochiul nu se „strică” din cauza efortului ca urmare a proastei iluminări, însă nu poate face față solicitărilor și apar complicații oculare datorate creșterii presiunii lichidului intraocular), explică medicul oftalmolog Diana Stoenescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel