Data actualizării:
Data publicării:

Ciorba falsă de burtă, un deliciu de post

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: captura video YouTube@ Reteta video
FOTO: captura video YouTube@ Reteta video

Ciupercile pleurotus sunt pline de minerale și nutrienți, fiind o opțiune bună pentru a înlocui carnea, mai ales în perioada de post. Iată o rețetă simplă ce ciorbă falsă de burtă.

Ingrediente

500 grame de ciuperci pleurotus

2 morcovi

1 păstârnac

1 ceapă mare

1 țelină mică

1 ardei gras galben

3-4 căței de usturoi

200 ml de smântână vegetală

1 lingură de făină obișnuită, pentru îngroșare

2 linguri de oțet

1 lingură de ulei

sare și piper, după gust

gogoșari murați

frunze de pătrunjel și de leuștean pentru decor

Mod de preparare

Morcovii, păstârnacul, țelina și ardeiul gras se taie în cuburi, iar ceapa poate fi lăsată întreagă, pentru a putea fi înlăturată ulterior.

Toate legumele tocate se pun într-o oală mare cu 2-3 litri de apă și se adaugă și sare. Legumele se lasă la fiert pentru 20-25 de minute sau până când sunt moi. Se scoate ceapa, iar zeama obținută este baza de supă pentru ciorba falsă de burtă.

Ciupercile pleurotus se taie în fâșii subțiri, care sp imite aspectul și textura feliilor de burtă de vită.

Într-o tigaie se încălzește o lingură de ulei și se sotează ciupercile până când se înmoaie puțin.

Ciupercile sotate se adaugă în oala cu legume și se mai fierbe totul la foc mic pentru încă 10-15 minute, îndeajuns pentru a se combina aromele.

Într-un bol separat de amestecă smântâna vegetală cu făina, dacă se dorește ca ciorba să fie puțin mai groasă. Peste amestecul de smântână și făină se toarnă câte un polonic de supă fierbinte, amestecând în continuu pentru a preveni formarea de cocoloașe. După ce compoziția este omogenă, aceasta se toarnă ușor în oală, amestecându-se în mod constant.

Peste zeama obținută se adaugă usturoiul pisat, oțetul și piperul, după gust. De asemenea se pot adăuga și fâșii de gogoșar murat.

Ciorba falsă se burtă se servește fierbinte, cu pătrunjel și leuștean tocat. Iar pentru a se apropia de ciorba de burtă autentică se poate adăuga și puțin ardei iute.

Poftă bună!

Beneficiile consumului de ciuperci pleurotus

Ciupercile pleurotus sunt bogate în fibre, vitamine (D și vitamine din complexul B-urilor), minerale (seleniu, potasiu, fier, fosfor, zinc) și alți nurienți (colina) importanți. O porție de 90 de grame de ciuperci crude conține 28 de calorii, 3 grame de proteine și sub un gram de grăsimi, fapt ce face ciupercile să fie potrivite pentru cei care au țin dietă pentru reducerea colesterolului.

Totodată, ciupercile pleurotus ajută la ameliorarea inflamațiilor, sunt bogate în antioxidanți,  ajută la îmbunătățirea sănătății creierului, poate ajuta la blocarea dezvoltării cancerului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel