Ciorbă de salată verde simplă, o rețetă delicioasă și savuroasă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ciorba de salată verde simplă este o rețetă tradițională din Ardeal. Aceasta se prepară din doar câteva ingrediente, fiind la îndemâna oricui. Mâncarea este foarte delicioasă și se pregătește cu precădere primăvara.

Dacă vă plac preparatele tradiționale cu siguranță veți adora ciorba. De asemenea, trebuie să încercați și deserturile ardelenești, precum gomboții cu prune sau islere cu nucă.

Ingredientele necesare pentru ciorba de salată verde simplă

Ciorba de salată verde este o rețetă veche ardelenească, rapidă și extrem de gustoasă. Aceasta este ieftină de preparat, fiind accesibilă tuturor. Mâncarea se poate găti cu carne, dar poate fi adaptată să fie și de post. De obicei se face primăvara, fiind foarte aromată și colorată. Pentru prepararea sa veți avea nevoie de 150 grame de slăninuță afumată sau bacon, o lingură de ulei, o legătură de mărar și una de pătrunjel, 300 grame de iaurt simplu sau lapte bătut, 3 căpățâni de salată verde, 2 legături de ceapă verde, o căpățână de usturoi sau o legătură de usturoi proaspăt și un litru jumătate de lapte. 

Condimentarea se va realiza cu sare, piper și boia dulce după gust. Din ingredientele menționate veți obține circa 8-10 porții de ciorbă de salată verde simplă cu afumătură. Pentru gătirea sa veți avea nevoie de 45 minute la dispoziție.

Cum se prepară ciorba de salată verde

 

Mai întâi de toate se va tăia ceapa și slănina afumată în felii. Ulterior, se vor toca cățeii de usturoi. Jumătate din cantitatea acestora va fi păstrată pentru dregerea ciorbei. Salata verde va fi spălată în mai multe ape reci, desprinzând fiecare foaie în parte. Trebuie să vă asigurați că nu rămâne nisip sau pământ pe ele. Se vor lăsa la scurs pentru câteva momente, apoi se vor tăia în bucăți pătrate. Într-o oală încăpătoare se va pune ceapa împreună cu jumătate din cantitatea de usturoi, o lingură de ulei și slănina. Ingredientele vor fi lăsate la foc mic preț de 2-3 minute, apoi se presăra sare și se amestecă. 

Peste legume se va turna laptele rece, apoi se va condimenta totul cu boia dulce, piper și sare. Ciorba va fi lăsată la fiert timp de 15-20 minute. Între timp va trebui să mai amestecați din când în când pentru a nu se prinde de oală. Ulterior, se va adăuga și salata și se va mai lăsa încă 3-4 minute. Să aveți în vedere că nu trebuie lăsată prea mult timp la fiert deoarece se va înmuia prea tare și se va îngălbeni. Este de preferat să încercați să îi păstrați culoare verde. La final, după ce oala se ia de pe foc se va toca pătrunjelul și mărarul. Verdeața va fi amestecată într-un bol cu usturoiul rămas și iaurtul. Pentru ca ciorba să nu se taie, se vor scoate 2 polonice de lichid ce vor fi amestecate împreună cu iaurtul. Când observați că devine călduț spre fierbinte se toarnă în oală. Ulterior, se poate servi fierbinte sau la temperatura camerei.

Ciorba de salată verde simplă este una dintre cele mai apreciate rețete tradiționale din regiunea Ardealului. Aceasta poate fi preparată într-un timp foarte scurt, din doar câteva ingrediente pe care le aveți la dispoziție primăvara. Dacă preferați ciorbele moldovenești puteți opta pentru ciorba de porc cu zeamă de varză, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel