Data actualizării:
Data publicării:

Ciorbă de post. Cea mai bună rețetă

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

În Postul Crăciunului, această rețetă de ciorbă va fi fix ce căutai. Iată cum se prepară.

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente

3-4 cartofi
1/4 conopidă
100 grame mazăre (eu am folosit congelată)
1 dovlecel mic
1 ceapă mare
1 morcov mare
1 ţelină mică
1 ardei gras roşu mare
1 borcan mic roşii cuburi în suc propriu 
câteva frunze varză
sare (piper după gust)
1 linguriţă cimbru uscat
1 lingura ulei măsline
zeamă de la 1 lămâie
2,5 l apă

Cum se prepară

Se curăţă cartofii şi se taie cuburi. Ardeiul gras se spală, se curăţă de cotor şi seminţe şi se taie cubuleţe. Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt. Morcovul se curăţa de coajă şi se taie cubuleţe.Ţelina se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe, potrivit retelemeledragi.ro. Varza se toacă fâşiuţe. Conopida se desface în buchețele. Toate legumele de mai sus se pun la fiert în apă cu sare. Între timp, se spală dovlecelul şi se taie cuburi; se lasa deoparte. După ce legumele au ajuns la consistenţa al dente, se adaugă cuburile de dovlecei şi roşiile cubuleţe în suc propriu. Se mai lasă încă 2-3 min la fiert, după care se stinge focul. Se adaugă cimbrul, uleiul de măsline, piperul şi zeama de lămâie. Se omogenizează, se pune din nou capacul pe oală şi se lasă 5-10 minute acoperit, să se întrepătrundă aromele.

BONUS: Poale-n brâu de post

Ingrediente

- 1 kg de făină
- 1 linguriţă rasă de sare
- 100g de zahăr
- coajă de lămâie şi de portocală
- vanilie
- 45 g de drojdie (dizolvata în apă caldă cu 4 linguriţe de zahăr şi 4 linguriţe de făină)
- 1 pahar de ulei

Umplutura:

- magiun sau gem de prune
- nuci sau alune măcinate
- margarină vegetală
 
Cum se prepară

Maiaua de drojdie se adaugă peste făină cu mirodeniile şi zahărul. Se frământă un aluat potrivit de tare. Peste aluat se adaugă paharul de ulei în 2 tranșe consecutive. Aluatul trebuie să absoarbă integral uleiul, devenind suplu, potrivit reteteculinare.ro. Lăsăm la crescut la loc călduţ, ferit de curent, până când își dublează volumul.

Din aluatul crescut luăm câte o mânuţă, întindem, ungem cu margarină, presărăm cu nucile măcinate. Punem o linguriţă de magiun, formăm plăcinţica. Aşezăm pe o tavă unsă cu margarină sau tapetată cu hârtie, lăsăm să mai crească cam 20 de minute, ungem cu miere sau cu apă cu zahăr fiecare plăcinţică, dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Când s-au copt, scoatem din cuptor, acoperim cu un prosop umed cam 10-15 minut. Apoi, se dau cu zahăr pudră şi se servesc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel