Ciorbă de perişoare. Rețeta clasică
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Retete Culinare Cristina
Sursa foto: Facebook Retete Culinare Cristina
Ți-e poftă de o ciorbă de perișoare așa cum o facea mama acasă? Iată rețeta clasică pentru a retrăi momentele copilăriei...

Ingrediente

- 3 morcovi
- 1 lingura făină
- 100 g orez bob rotund
- 1 ceapă
- 600 g carne tocată

Pentru perişoare 

- 1 litru zeamă de varză sau castraveţi în saramură
- 2 roşii în bulion
- 2 linguri ulei
- 1 ceapă
- 1 ardei gras verde
- 1/2 ţelină mică
- 1 rădăcină pătrunjel
- praf de sare
- 2 ouă
- 1/2 legătură pătrunjel

Cum se prepară

Toate zarzavaturile pentru ciorba de perișoare se curăţă, se toacă mărunt sau se trec prin răzătoare. Se pun la călit în oala în care va fierbe ciorba. După ce s-au înmuiat, se pun la fiert în apă cu sare, potrivit retete.unica.ro.

Între timp, pentru perişoare se amestecă toate ingredientele. Se pune la călit ceapa, apoi se adaugă orezul (prefiert). Se lasă pentru un minut pe foc, după care se adaugă apă și se lasă să clocotească pentru câteva minute. Carnea tocată se amestecă cu orezul, oul, verdețurile tocate, sare și piper. Apoi, între palmele umezite se formează mici perişoare.

Odată ce legumele sunt fierte, se pun perişoarele una câte una, cu grijă şi zeama cu care se acreşte. Se lasă la fiert aproximativ 10 minute până ce perişoarele se ridică la suprafaţă. Ciorba de perişoare se gustă de sărat şi acru, se trage de pe foc şi se pune pătrunjelul fin tocat.

Dacă ciorba a ieșit prea acră, o poți repara adăugând ingrediente dulci, smântână lichidă sau puțin bicarbonat de sodiu. Pentru un plus de aromă, în ciorba de perișoare poți adăuga și un ardei iute tocat mărunt, chiar de la începutul gătirii.

BONUS: Ciorbă de văcuță. Rețeta clasică

Ingrediente

 500 g carne de vită
 2 cartofi medii
 3 morcovi
 1 ceapă mare
 1 ţelina medie
 1 păstârnac
 2 ardei
 o mână de fasole verde
 3 linguri pastă de tomate
 3 linguri leuştean
 3 linguri ulei
 300 ml borş
 sare (după gust)

Cum se prepară

Taie carnea cubuleţe şi pune-o la fiert în apă, cu puţină sare. Spumează carnea periodic, până ce supa rămâne limpede. În răstimp, toacă legumele (le poţi da pe răzătoare sau le poţi tăia cubuleţe). Căleşte ceapa tocată mărunt în 3 linguri de ulei, adaugă morcovul, ţelina şi păstârnacul, potrivit retetepractice.ro. După 1-2 minute, pune toate legumele (cu tot cu ulei) în supa de vită, împreună cu cartofii tăiaţi cuburi. După 25 de minute, adaugă ardeiul în ciorbă, iar după 5 minute completează cu pasta de tomate şi borşul. Când ciorba a dat bine în clocot, potriveşte de sare şi adaugă leuşteanul. Serveşte ciorba de văcuţă cu smântână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel