Ciorbă de miel, rețetă tradițională moldovenească. Un preparat savuros cu verdețuri proaspete
Rețeta tradițională de ciorbă de miel moldovenească este un preparat delicios. Aceasta se prepară frecvent în timpul anotimpului de primăvară deoarece se găsesc verdețuri din belșug. Pentru ca mâncarea să aibă o aromă aparte se pot adăuga și câteva fire de leurdă.
Ciorba va fi condimentată cu ardei iute pentru iubitorii de mâncăruri picante. Dacă nu vă place, se poate sări peste acest aliment. Un alt preparat savuros pe care trebuie să îl încercați este ciorba rădăuțeană.
Ingredientele necesare pentru rețeta tradițională de ciorbă de miel
Ciorba de miel se face cu verdețuri proaspete din belșug. Aceasta se pregătește de obicei în preajma sărbătorilor pascale, alături de cozonaci și pască. Pentru ca rețetă sa fie delicioasă se recomandă ca mâncarea să fie gătită din miel sau ied. Ciorba este gata doar în 60 de minute și obțineți circa porții din 4 litri de borș. Ingredientele necesare pentru mâncare sunt 2-3 cepe verzi, 2 linguri de orez, un ardei gras, o ceapă uscată, un morcov, un kilogram de oase de miel, un păstârnac sau o rădăcină de pătrunjel, o legătură de lobodă și o legătură de leuștean.
Dacă doriți ca ciorba să fie picantă puteți opta pentru un vârf de ardei iute. Orezul poate fi înlocuit cu 2 cartofi tăiați în cubulețe mici. De asemenea, se poate opta și pentru o rădăcină de țelină. În loc de oasele de miel puteți pune coaste sau un cap și câteva oase. Totodată, nu trebuie să uitați nici de borșul acrit.
Cum se prepară rețeta de ciorbă moldovenească
Mai întâi de toate se vor pune oasele la fiert cu o linguriță de sare. Când observați că apa începe să clocotească, se mai lasă 5 minute, apoi se scurge, se spală carnea și se pune din nou la fiert. Se recomandă ca apa să fie aruncată pentru ca în final să obțineți o ciorbă limpede. Carnea se lasă la fiert jumătate de oră. În timpul acesta se pregătesc legumele. Se curăță și se taie în cubulețe ceapa, țelina, morcovul, păstârnacul și ardeii. Se vor pune în oală alături de un vârf de ardei iute. În funcție de cât de picantă vă place mâncarea puteți adăuga mai mult sau mai puțin.
Când legumele sunt fierte se pune orezul spălat sau cartofii curățați și tăiați cubulețe. După ce aceștia sunt fierți se adaugă sare după gust și borșul. Lichidul trebuie să fie fiert separat și strecurat. Ciorba se poate acri și cu oțet, lămâie sau zeamă de varză. Se va completa cu apă, ca în final să fie 4-4,5 litri de lichid. Se lasă să dea câteva clocote, apoi se mai pune sare și borș dacă este nevoie. În funcție de cât de acră vă place să fie, veți adăuga borș. Nu este o cantitate exactă pe care trebuie să o turnați. La final, se va lua de pe foc și se va lăsa fără capac. După 10 minute, se taie leușteanul și loboda și se pun în oală. Acestea nu trebuie fierte deoarece temperatura va distruge vitaminele oferite de verdeață. Pentru un gust intens și o culoare roșiatică, se recomandă loboda roșie.
Rețeta tradițională de ciorbă de miel moldovenească este foarte apreciată la sărbătorile pascale. Mâncarea este foarte delicioasă și are o aromă intensă datorită legumelor și verdețurilor folosite. De asemenea, la al doilea fel puteți opta pentru o friptură de curcan fragedă la cuptor, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News