Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4-5 L de ciorbă de ciuperci (de post).
Ingrediente
1 kg ciuperci proaspete sau congelate (champignon albe sau brune, pleurotus, ciuperci de pădure etc), 3 linguri ulei, 4-5 morcovi, 1 rădăcină pătrunjel, 1 rădăcină păstârnac, 1 felie rădăcină de țelină, 2 cepe roșii sau albe, 2 cepe verzi sau 1 fir de praz, 1 ardei kapia sau gogoșar,
Opțional: 2 cartofi tăiați în cubulețe, 400 ml suc gros de roșii (passata), bulion de casă sau o conservă roșii cuburisare, un pic de boia dulceverdeață pentru final (mărar, pătrunjel)
Preparare
Se pregătesc morcovii, rădăcinile de pătrunjel, păstârnac și țelină. Se curăță ceapa roșie și pe cea verde și am scos cotorul din ardei. Puteți folosi ceapă veche albă iar în locul celei verzi puteți pune praz. Se pregătesc ciupercile. Dacă aveți și ciuperci de pădure este și mai bine! O mână de gălbiori sau 2-3 hribi fac minuni cu această ciorbă!
Se rad rădăcinoasele pe răzătoarea mare (morcovii, pătrunjelul, păstârnacul și țelina). Se taie ciupercile în bucăți/ fâșii potrivite. Se toacă ceapa roșie și partea albă de la ceapa verde (cozile le păstrați pentru final). Se toacă separat ardeiul roșu sau gogoșarul și cozile de ceapă verde.
Orice ciorbă este mai gustoasă dacă se face cu legume călite (înăbușite) în prealabil. Se pun 3 linguri de ulei într-o oală de 5 l și se adaugă rădăcinoasele rase + 1 praf bun de sare.Se dă oala pe foc mic (cu capac) și se sotează legumele 7-8 minute. Acest procedeu sporește culoarea, aroma și gustul zarzavaturilor.
Se adaugă ceapa tocată și se stinge imediat totul cu 3 L de apă fierbinte. Se adaugă 1 linguriță de sare (puneți 1 la început și mai vedeți pe parcurs dacă mai e nevoie). Se mărește flacăra de sub oala cu ciorbă de ciuperci.
Rădăcinoasele au nevoie de un timp de fierbere mai îndelungat. Dacă puneți cartofi atunci aceștia se taie în cubulețe mici (de 1 cm) și se pun după 10 minute de fierbere.. După vreo 20 de minute de fierbere ase adaugă ciupercile feliate, ardeiul și cozile de ceapă verde.
Se adăugă boiaua dulce și se lasă totul la fiert 10 minute. Ultima pusă este pasata de roșii.
Galeria foto și sursa rețetei o găsiți pe savoriurbane.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Plata pensiilor pentru luna mai. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru pensionarii români
- Efectele prafului saharian asupra sănătății. Beatrice Mahler: Cine trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă
- Horoscop 24 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care-și pierde controlul. Va fi foarte greu să-ți revii!
- Ce nu știai despre praful din Sahara. „Călătoria“ de mii de kilometri datorită căreia se dezvoltă pădurea amazoniană
- 5 pași pentru un somn mai bun conform oamenilor de știință
- Bacterie de origine fecală găsită în 2 milioane de sticle de apă ”de fițe”
- Pască pufoasă fără aluat
- Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Răsturnare de situație de la Poșta Română
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, autoarea unor gafe intolerabile, mută în fața presei. Tace mâlc