Data actualizării:
Data publicării:

Cioloș pregătea lovitura. ”Guvernul meu”, planul de preluare a puterii de către premier și de desființare a PNL

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Rezultatul alegerilor, deși este defavorabil PNL, a oprit, pentru moment, planul de desființare a partidului, prin absorbția într-o formațiune condusă de Dacian Cioloș. Mai precis, în USR.   

Alegeri prezidentiale 2024

Surse din interiorul PNL au declarat pentru DCNews că liberalii au aflat chiar înainte de ziua votului că se pregătea o lovitură la Palatul Victoria, prin care Dacian Cioloș să preia toată puterea, după alegeri. Planul A se baza pe sondajul Kantar-TNS, pe care premierul l-a crezut real (sondajul plasa USR la 19%, PNL la 18%, împreună acestea și UDMR depășind scorul PSD).

Discuțiile între Dacian Cioloș și PNL au fost extrem de tensionate, în timpul campaniei electorale, au explicat liberalii contactați de DCNews. Premierul dorea ca în viitorul guvern să aibă drept exclusiv de decizie pentru  50 la sută din funcții, în care să-și plaseze oamenii, iar restul partidelor care îl susțin să obțină restul de posturi. Un fel de ”Guvernul meu”, al lui Dacian Cioloș. Cum o parte dintre oamenii aleși de Cioloș aveau afinități cu USR, PNL ar fi devenit minoritar în guvernul rezultat din alegeri.

Dacian Cioloș urma să se înscrie în...USR

De fapt, spun liberalii, planul era ca premierul să dea o lovitură, după învestitură, anunțând intrarea în USR, nu în PNL.  Urma, apoi, ca o parte dintre liberali, aflați în orbita Executivului, să plece și ei la USR, iar apoi Cioloș să ia conducerea partidului și să oblige PNL la o fuziune prin absorbție.

Șocul rezultatelor l-a blocat pe Cioloș, care nici nu a mai fost în stare să iasă în public, după aflarea rezultatelor, ci s-a limitat la un mesaj postat pe Facebook.

Sursele noastre din PNL spun că amânarea unor apariții publice din partea premierului ar fi fost menită să câștige timp de negociere. Cioloș spera, luni după-amiază, că mai poate rămâne premier prin activarea planului B: un guvern de uniune națională PSD-PNL-USR. Mișcarea avea logică în perspectiva încercării de absorbție a PNL în USR, partid pe care Dacian Cioloș ar putea să-l conducă, dar s-a lovit de refuzul liberalilor. Evident, că PSD nu a luat în calcul o asemenea fantezie nici înainte să câștige detașat alegerile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel