Data publicării:

Ciolacu (PSD): Reglementarea prețurilor la energie și gaze, un scut pentru români și firme

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Politica
WhatsApp

OUG privind reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze va acționa ca un scut atât pentru români, cât și pentru firme, a transmis președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„După două luni de eforturi susținute, PSD și-a atins obiectivul esențial privind protejarea, timp de un an, a cetățenilor și a firmelor românești față de creșterea facturilor la utilități! Ordonanța de Urgență privind reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze va acționa ca un scut atât pentru români, cât și pentru firme, care nu vor mai trăi zilnic sub spectrul unor scumpiri dureroase”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

Acesta susțin că PSD „s-a asigurat că toți cei care vor specula prețurile vor fi aspru supraimpozitați, iar gazele naturale din producția internă vor fi vândute la prețuri rezonabile pentru români”.

„Din discuțiile cu toți economiștii, avem certitudinea că plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale, care înseamnă peste 50% din creșterea inflației, va determina o stabilizare a prețurilor, cu efecte pozitive majore asupra puterii de cumpărare a românilor. Rămânem concentrați pe măsuri care să sprijine companiile românești și să mențină nivelul de trai al populației, deoarece acesta este principalul motiv pentru care am intrat la guvernare”, a explicat Marcel Ciolacu.

Guvernul publică proiectul de OUG privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze

Guvernul Ciucă a publicat, joi seară, în transparență decizională, proiectul de OUG privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

„Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:


a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici”, potrivit proiectului de OUG.

Conform documentului, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:


a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții.

„În privința consumatorilor casnici, care oricum se confruntă cu un nivel de sărăcie energetică dintre cele mai crescute din Europa, în contextul creat de situatia geopolitică și de explozia prețului la utilități, materii prime și alimente, s-a constatat că se impune prelungirea perioadei în care este necesar să li se acorde sprijin pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. Având în vedere situaţia determinată de creşterea preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri, este necesară menținerea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale în perioada urmatoare astfel încât preţurile finale facturate și plătite de către consumatorul casnic și non-casnic să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică și activitatea economică”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel