Data publicării:
Ciocniri violente la o manifestaţie a opoziţiei din Turcia. A fost convocat ambasadorul SUA
Turcia l-a convocat duminică pe ambasadorul SUA la Ankara, Jeff Flake, ca urmare a unui avertisment emis de partea americană în legătură că posibilele acte de violenţă din partea poliţiei la o demonstraţie a opoziţiei turce, la Istanbul, informează DPA.
Motivul oferit de Ministerul de Externe turc a fost o comunicare din partea ambasadei SUA care conţinea declaraţii nefondate despre măsurile luate de forţele de ordine turce. Avertismentul a fost emis sâmbătă.
Mesajul Ambasadei SUA
Ambasada SUA indicase că gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi proiectile non-letale ar putea fi folosite la manifestaţia de la Istanbul şi le recomandase cetăţenilor americani să evite zona respectivă.
Duminică, Turcia a emis un avertisment similar adresat cetăţenilor săi aflaţi în Statele Unite. Cetăţenilor turci li s-a recomandat să evite adunările şi demonstraţiile de amploare întrucât forţele de ordine americane folosiseră gaze lacrimogene şi muniţie de război în precedente ocazii similare.
Mii de persoane s-au strâns sâmbătă la Istanbul pentru a protesta împotriva unui verdict de vinovăţie în cazul politicianului de opoziţie Canan Kaftancioglu, care a fost acuzat de insultarea preşedintelui şi a statului turc. Demonstraţia a fost organizată de Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formaţiune de opoziţie din Turcia, notează Agerpres.
Citește și - Erdogan oferă primele semne de cedare în fața aderării la NATO a Suediei și Finlandei. Ce condiții pune președintele Turciei
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a obiectat asupra primirii Finlandei şi Suediei în NATO, a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu liderii celor două ţări şi cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cărora le-a transmis preocupările Turciei cu privire la ceea ce Ankara consideră a fi organizaţiile teroriste active în Turcia, relatează agenţiile Reuters şi DPA.
Erdogan motivează vetoul său împotriva admiterii Finlandei şi Suediei în NATO prin faptul că aceste două ţări adăpostesc terorişti, referire la membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), la miliţiile kurde din Siria sau la membrii reţelei lui Fethullah Gulen, clericul turc aflat în SUA şi acuzat de Ankara că s-a aflat în spatele loviturii de stat eşuate, din iulie 2016, împotriva preşedintelui Erdogan. Citește continuarea știrii aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News