Ciocniri puternice la granița Polonia - Belarus. Forțele poloneze au respins asaltul cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ciocniri puternice la granița Polonia - Belarus. Forțele poloneze au respins asaltul cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă   /  Sursă foto: Captură YouTube
Ciocniri puternice la granița Polonia - Belarus. Forțele poloneze au respins asaltul cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă / Sursă foto: Captură YouTube
Forțele poloneze au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva imigranților care au aruncat cu pietre în polițiștii de frontieră.

Ciocniri puternice au izbucnit marți dimineața între refugiații blocați la granița dintre Polonia și Belarus și polițiștii de frontieră polonezi.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MOD) al Poloniei, refugiații de la punctul de trecere a frontierei Kuznica care încercau să treacă în Polonia au aruncat cu pietre în gardienii polonezi, care au răspuns folosind tunuri de apă și gaze lacrimogene.

MOD a spus: „Migranții au atacat soldații noștri cu pietre și încearcă să forțeze gardul să ajungă pe teritoriul polonez. Forțele noastre au folosit gaze lacrimogene pentru a contracara agresiunea migranților“.

Marta Szymanderska de la Grupa Granica, o coaliție de ONG-uri care răspund crizei umanitare de la graniță, a declarat pentru Al Jazeera: „Folosirea forței [de către Polonia] este complet nejustificată, deoarece există proceduri legale care ar trebui folosite de la bun început.  Acțiunile forțelor poloneze nu sunt doar ilegale, ci și inumane”. Nu era clar dacă au existat răni în rândul refugiaților, dar cel puțin un polițist a fost rănit.

Poliția de frontieră și-a întărit efetivele militare

De cealaltă parte, poliția de frontieră poloneză a declarat: „Imigranții ilegali s-au adunat la punctul de trecere a frontierei din Kuźnica, în partea belarusă. Li se alătură noi grupuri, care până acum au stat în zona graniței. Se pregătește o încercare de trecere forțată a frontierei. Totul se desfășoară sub supravegherea forțelor belaruse”.

Marți dimineață, mai multe forțe de poliție și de securitate poloneze au sosit la graniță pentru a preveni ceea ce autoritățile poloneze au susținut că este o tentativă a migranților de a trece ilegal pe teritoriul polonez, implicit al Uniunii Europene.

Mii de refugiați sunt captivi într-un ținut al nimănui la granița dintre Polonia și Belarus, ca urmare a unei crize geopolitice est-vest care implică Varșovia și aliații săi din UE și NATO, dar și Minsk și Moscova.

Potrivit dreptului internațional, persoanele care solicită azil au dreptul să îl solicite la punctele oficiale de trecere a frontierei, potrivit AlJazeera.

Putin se oferă să soluționeze criza migranților de la granița dintre Polonia și Belarus, după ce premierul polonez l-a acuzat de implicare

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat duminica aceasta că este gata să ajute la soluţionarea crizei migranţilor ilegali de la graniţa dintre Belarus şi Polonia, a relatat agenţia de presă RIA, care a citat un interviu acordat de liderul de la Kremlin televiziunii de stat, informează Reuters.

"Suntem gata să ajutăm prin toate mijloacele dacă, desigur, depinde ceva de noi", a spus el.

Rusia este un aliat-cheie al Belarusului, despre care Uniunea Europeană afirmă că este responsabilă de transportarea pe calea aerului a mii de migranţi, în marea lor majoritate proveniţi din Orientul Mijlociu, pe care apoi îi obligă să traverseze ilegal graniţa cu Polonia.

Rusia neagă că Moscova sau Minskul ar fi implicate în astfel de acţiuni, aminteşte Reuters, care adaugă că Putin a acuzat Occidentul pentru această criză, făcând aluzie la conflictele din Irak şi Afganistan (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel