Data publicării:

Cine va câștiga războiul din Ucraina? Analiza experților

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mai mulți experți au încercat să analizeze cine are mai multe șanse să câștige războiul din Ucraina.

Au trecut mai bine de 15 luni de când Rusia a lansat un atac pe scară largă asupra Ucrainei, dar cine câștigă războiul? Răspunsul cu siguranță nu este simplu, potrivit celor patru experți care au vorbit pentru Insider.

De asemenea, depinde în mare măsură de rezultatul mult-așteptatei contraofensive a Ucrainei, care este încă în stadii incipiente, au adăugat ei.

Deși este încă prea devreme pentru a prezice rezultatul cu vreo certitudine, există unele zone ale războiului în care Rusia sau Ucraina conduc în prezent. 

Teritoriile ocupate


La momentul redactării acestui articol, nici Rusia, nici Ucraina nu au atins obiectivele declarate pe care și le-au propus la începutul războiului. Chiar înainte ca Rusia să lanseze invazia Kievului în februarie anul trecut, președintele Vladimir Putin a subliniat obiectivele a ceea ce el a numit o "operație militară specială".

Ei urmau să "denazifice" și să "demilitarizeze" Kievul și să apere Donețk și Lugansk, cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei pe care Rusia le-a recunoscut ca state independente.

Dar oficialii ruși și-au schimbat în mod repetat obiectivele, declarând vara trecută că vor să captureze și alte regiuni dincolo de Donbas, inclusiv Herson și Zaporojie. (Rusia ocupa Herson de multe luni, dar orașul a fost eliberat de Ucraina în noiembrie anul trecut).

Marina Miron, cercetător post-doctoral la Departamentul de Studii de Război de la King's College din Londra, a declarat pentru Insider că, datorită obiectivelor sale de război în continuă schimbare, Rusia se află în cea mai puternică poziție în ceea ce privește păstrarea teritoriului.

"Din perspectiva rusă, cred că sunt puțin mai aproape de a-și atinge obiectivele din cauza teritoriului aflat în prezent sub controlul lor", a spus ea.

"Chiar dacă se țin de el și nu merg mai departe, va fi foarte greu pentru Ucraina să reia acel teren", a adăugat ea.

Planurile Ucrainei

La momentul redactării acestui articol, Rusia ocupă o porțiune semnificativă din sud-estul Ucrainei, potrivit unei hărți actualizate publicată de Institutul pentru Studiul Războiului.

Pe de altă parte, unul dintre principalele obiective ale Ucrainei – menționat în planul în 10 pași al președintelui Volodimir Zelenski – este eliberarea tuturor teritoriilor ocupate, inclusiv a Crimeei, pe care Rusia a invadat-o și a anexat-o în 2014. Dar doi experți au spus pentru Insider că acest lucru pare a fi de neatins.

"Deci din punct de vedere al teritoriului, nu cred că Zelenski s-a clintit de la obiectivul său de a elibera toate teritoriile ocupate. Și, de fapt, nu cred că asta va fi vreodată posibil", a spus Miron.

David Lewis, Senior Associate Fellow la think-tank Royal United Services Institute (RUSI), a declarat pentru Insider că planul în 10 pași al lui Zelensi este "foarte restrâns" și "foarte greu" de realizat.

"Este foarte greu de văzut cum s-ar putea realiza acest lucru pe termen scurt, deoarece se bazează pe o schimbare de politică pentru Rusia și asta înseamnă, în esență, cel puțin o schimbare de regim în Rusia, ceea ce pare foarte puțin probabil în acest moment", a spus el. 

Starea de spirit


Dacă ar fi să judeci cine câștigă războiul pe baza moralului, Ucraina ar ieși învingătoare, potrivit tuturor celor patru experți.

Moralul Ucrainei a fost ridicat de când Rusia nu a reușit să cucerească Kievul în primele zile de război, a declarat pentru Insider Jaroslava Barbieri, expert în Rusia și statele post-sovietice, de la Universitatea din Birmingham.

Moralul ridicat al Ucrainei și rezistența puternică au forțat Rusia să facă unele "ajustări uriașe" conducerii sale militare și politice, a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel