Cine sunt rebelii houthi, cei care au capturat nava cargo din Marea Roșie la bordul căreia se află și un marinar român
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cine sunt rebelii houthi, cei care au capturat nava cargo din Marea Roșie la bordul căreia se află și un marinar român / Foto: Pixabay
Cine sunt rebelii houthi, cei care au capturat nava cargo din Marea Roșie la bordul căreia se află și un marinar român / Foto: Pixabay
Află în articol cine sunt rebelii houthi, cei care au capturat nava cargo din Marea Roșie la bordul căreia se află și un marinar român.

Rebelii houthi din Yemen au capturat o navă cargo, la bordul căreia se află 25 de marinari, inclusiv unul român, deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii. Deocamdată nu se știe nimic despre situația românului aflat pe navă, iar MAE a anunțat că a fost activată Celula de Criză Interinstituțională.

VEZI ȘI: MAE, precizări de ultimă oră despre românul care se află pe nava capturată de teroriști în Marea Roșie

Cine sunt rebelii houthi și cât de periculoși sunt

Rebelii houthi, cunoscuți și sub numele de Ansar Allah, sunt un grup insurgent în Yemen, care își are originile în mișcarea zaidită, o ramură a islamului șiiit. Acești rebeli au luat numele de la liderul lor, Abdul-Malik al-Houthi, și au început să atragă atenția în urma evenimentelor politice și sociale din Yemen.

Principalele puncte de conflict ale rebelilor houthi sunt legate de marginalizarea zaidiților și discriminarea lor în Yemen, precum și de problemele economice și politice din țară. Ei au protestat împotriva guvernelor yemenite și au luptat împotriva forțelor guvernamentale și ale coaliției internaționale.

În martie 2015, o coaliție condusă de Arabia Saudită a intervenit militar în Yemen pentru a sprijini guvernul recunoscut la nivel internațional și pentru a contracara avansul rebelilor houthi. Conflictul a dus la o criză umanitară gravă, cu numeroase victime civile și distrugeri semnificative, potrivit Chat GPT.

VEZI ȘI: Un român se află pe nava capturată de teroriști în Marea Roșie. Radu Tudor: Rebelii houthi au un singur reper din punct de vedere al relațiilor externe

În ceea ce privește gradul lor de periculozitate, rebelii Houthi au fost acuzați de numeroase încălcări ale drepturilor omului și de utilizarea de tactici militare discutabile. Ei au fost implicați în atacuri cu rachete și drone împotriva Arabiei Saudite și altor țări din regiune. Din perspectiva regională și internațională, activitățile lor sunt considerate ca destabilizatoare și potențial periculoase pentru securitatea regiunii. 

Coaliția condusă de saudiți care susține guvernul yemenit acuză Iranul că oferă arme, instruire și finanțare rebelilor. Ei neagă însă acest lucru, afirmând că își dezvoltă pe cont propriu armele pe care le folosesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel