
Rebelii houthi din Yemen au capturat o navă cargo, la bordul căreia se află 25 de marinari, inclusiv unul român, deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii. Deocamdată nu se știe nimic despre situația românului aflat pe navă, iar MAE a anunțat că a fost activată Celula de Criză Interinstituțională.
Cine sunt rebelii houthi și cât de periculoși sunt
Rebelii houthi, cunoscuți și sub numele de Ansar Allah, sunt un grup insurgent în Yemen, care își are originile în mișcarea zaidită, o ramură a islamului șiiit. Acești rebeli au luat numele de la liderul lor, Abdul-Malik al-Houthi, și au început să atragă atenția în urma evenimentelor politice și sociale din Yemen.
Principalele puncte de conflict ale rebelilor houthi sunt legate de marginalizarea zaidiților și discriminarea lor în Yemen, precum și de problemele economice și politice din țară. Ei au protestat împotriva guvernelor yemenite și au luptat împotriva forțelor guvernamentale și ale coaliției internaționale.
În martie 2015, o coaliție condusă de Arabia Saudită a intervenit militar în Yemen pentru a sprijini guvernul recunoscut la nivel internațional și pentru a contracara avansul rebelilor houthi. Conflictul a dus la o criză umanitară gravă, cu numeroase victime civile și distrugeri semnificative, potrivit Chat GPT.
În ceea ce privește gradul lor de periculozitate, rebelii Houthi au fost acuzați de numeroase încălcări ale drepturilor omului și de utilizarea de tactici militare discutabile. Ei au fost implicați în atacuri cu rachete și drone împotriva Arabiei Saudite și altor țări din regiune. Din perspectiva regională și internațională, activitățile lor sunt considerate ca destabilizatoare și potențial periculoase pentru securitatea regiunii.
Coaliția condusă de saudiți care susține guvernul yemenit acuză Iranul că oferă arme, instruire și finanțare rebelilor. Ei neagă însă acest lucru, afirmând că își dezvoltă pe cont propriu armele pe care le folosesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- TOP bancuri de Ziua Națională
- Ravagii pe piața finlandeză de energie, după o ofertă eronată: Prețurile s-au prăbușit. Finlanda, Suedia, Danemarca și Norvegia, investigație de proporții
- SRI, imagine virală de 1 Decembrie: Frumoasă de oriunde-ai privi-o / foto
- Mircea Badea, fază amuzantă cu fiul său la parada de 1 Decembrie: Anul ăsta pare că am scăpat!
- Emil Boc, marele absent de Ziua Națională. A dormit pe scaune în aeroport
- Declarațiile procurorului din Germania care îl anchetează pe Cătălin Cherecheș. ”Poate fi eliberat, să se bucure de libertate”
- Frig, ploi și ninsori. Vremea de Crăciun și de Revelion
- Cancelarul Austriei a felicitat România. Ciolacu a vorbit cu Nehammer și anunță un prim pas pentru dezghețarea problemei Schengen
- Recepția de la Cotroceni, pentru prima oară în istorie la orele prânzului. Marii absenți de la recepția lui Iohannis
- Lucruri mai puțin știute despre iarna din 1954, când zăpada a atins 2-3 metri în București. Mihai Timu (ANM) a spus ce a produs un astfel de fenomen