Cine poate ieși mai devreme cu doi ani la pensie, fără penalizare. Lista a fost extinsă
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Cei care trăiesc în localități intens poluate ies mai devreme la pensie. 

Persoanele care au locuit vreme de cel puțin 30 de ani în zonele poluate, conform legii, pot beneficia de ieșirea la pensie cu doi ani mai devreme, fără a suferi vreo penalizare. 

Legea este deja în vigoare pentru mai multe localități, dar acum, prin patru proiecte diferite, lista localităților a fost extinsă. 

Primul proiect de lege adoptat luni de Senat prevede că celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura și locuitorii din Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad. În plus, după cum stabilește un amendament introdus la Senat, în listă va fi inclus și municipiul Pitești din județul Argeș, conform Avocatnet.ro

Se dorește introducerea localităților amintite în lista celor care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece zonele respective au fost poluate de activitățile ce au presupus extracția, prelucrarea sau utilizarea de amoniac şi derivate, de plumb, sulf, azot, fosfor, zinc, mangan, clor. 

Un al doilea proiect legislativ a fost adoptat luni de senatori, prin acesta propunându-se introducerea în lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat a altor opt localități. Acestea sunt Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş. "Studiile efectuate în aceste zone arată că speranţa de viaţă este cu 6 - 10 ani mai scăzută decât media naţională (din cauza poluării - n. r.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare", spun inițiatorii.

Cel de-al treilea dintre proiecte stabilește introducerea în lista localităților poluate de unde se poate ieși mai repede la pensie a localităților Bistra și Sălciua din județul Alba, Comănești, județul Bacău și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.

Al patrulea proiect de lege adoptat de senatori (cu doar câteva zile înaintea celor trei amintite) vizează modificarea listei ce apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări. Propunerea prevede introducerea în lista localităților poluate unde se poate ieși mai repede la pensie a municipiului Codlea, din județul Brașov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel