Cea mai mare greșeală financiară a familiilor. De aceea nu economisesc. Iancu Guda: Sincer, noi așa facem în familie. Am constatat pe propria piele
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Banii, la comun sau separat? Cum sunt gestionate veniturile în familiile de români? Aflăm de la expertul financiar Iancu Guda.

Unul din cinci români preferă ca cei doi parteneri să aibă bugete și conturi separate, chiar dacă locuiesc împreună. Cele mai multe cupluri (37%) împart cheltuielile 50%-50%, dar mai bine de un sfert dintre respondenți (29%) nu au reguli clare pentru aceasta, potrivit unui studiu realizat de studiu realizat de Revolut și Dynata. 

Analistul financiar Iancu Guda vine cu sfaturi: "Modul cum îşi gestionează banii fiecare familie în parte rămâne la alegerea lor. Sigur că fiecare cuplu ştie mai bine. Dar, din punctul meu de vedere, tehnic este mai greu să ai obiective financiare comune - ceea ce este normal şi defineşte o familie care trage la aceleaşi idealuri, aspiraţii, obiective care au şi componentă financiară pentru a fi atinse. Este mult mai greu să te gestionezi cu banii dacă fiecare are conturi separate şi nu există un buget în familie. Este ca şi cum avem o afacere cu două businessline-uri, fiecare cu componenta separată e venituri şi cheltuieli. Şi atunci nu-ţi dai seama de profitabilitate, adică de economisire (venituri - cheltuieli = profit pentru afacere = economisire într-o familie). Dacă cele două linii de afaceri dintr-o companie sunt rupte este, în oglindă, precum un cuplu unde soţul/soţia nu au o imagine de ansamblu în ceea ce priveşte partea de economisire şi partea de cheltuieli.

Acum, nu înseamnă neapărat că trebuie unificate. Spun doar că este mai simplu de gestionat dacă sunt într-un cont care este accesat prin carduri diferite. Sincer, noi aşa facem în familie. Bugetul familiei este disponibil într-un cont iar noi folosim banii din acel cont unic cu ajutorul mai multor carduri legate la acelaşi cont.

Pe de altă parte, dacă scopul final este economisirea, fiecare poate contribui cu o sumă fără să aibă neapărat conturile unificate. De aceea spun că acest aspect este, mai degrabă, secundar în sensul că nu influenţează decisiv economisirea şi planificarea financiară la nivel de familie dar, din punctul nostru de vedere şi am constatat pe propria piele, este mult mai usor când toate sumele intră la comun şi  ai planuri şi obiective separate împreună. Aşa, cei doi trag la aceeaşi căruţă.

Tinerii, mai egoişti?

Nu mă surprinde că preferinţa pentru conturi separate este cu preponderenţă în rândul tinerilor (25-35 de ani). În funcţie de vârstă, este această dorinţă de independenţă pentru că, probabil, până la 34 de ani cei doi au format sau nu o familie prin căsătorie, încă nu au idealuri comune pe termen lung în viaţă. Acestea încep să devină mai clare când apare un copil, familia se extinde ori, pur şi simplu, partenerii încep să-şi proiecteze viaţa în a doua tinereţe, cum o să-şi atingă obiectivele financiare. Nu neapărat 50-50, femeile pot avea o perioadă în viaţă, atunci când devin mame, când economisesc mai puţin. Important este să tragă la obiective comune. Un cont comun e o condiţie necesară, dar nu suficientă. Suficienţa vine prin implementarea efectivă a acelui plan de cheltuieli ca să nu constaţi la sfârşitul lunii, trimestrului sau anului şi să ridici întrebarea dintr-o carte interesantă - Dragă/dragule, unde sunt banii?" a explicat Guda în direct la Digi24.

11% dintre respondenți la studiul amintit spun că banii nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu iubirea deoarece sentimentele sunt mai importante și nimic nu ar trebui să stea în calea fericirii celor care se iubesc. Nici chiar co-proprietățile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel