Data publicării:

Cine este Teodor Meleșcanu, propunerea ALDE pentru Ministerul Afacerilor Externe

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

La Ministerul Afacerilor Externe, propunerea ALDE este Teodor Meleșcanu, diplomat de carieră, care a mai ocupat această funcție în mandatul lui Nicolae Vărăcoiu.

Alegeri prezidentiale 2024

Teodor Viorel Meleşcanu s-a născut la 10 martie 1941, în Brad, judeţul Hunedoara, şi a urmat studii universitare la Facultatea de Drept din Bucureşti, între 1959 şi 1964, şi cursuri postuniversitare de relaţii internaţionale la Universitatea din Bucureşti (1964-1966). Din 1973, Meleşcanu este Doctor în Drept Internaţional la Universitatea din Geneva. De asemenea, el are în prezent gradul de sublocotenent de infanterie, în retragere.

Meleşcanu şi-a început cariera diplomatică în anul 1966, când a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe, promovând, prin examene şi concursuri, până la rangul de ambasador. Între anii 1978 şi 1985, Teodor Meleşcanu a fost detaşat ca secretar II la Misiunea Permanentă a României de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale de la Geneva.

După revoluţie, a fost subsecretar de stat, şef al Departamentului America Latină, Asia şi Africa (23 august 1990 - mai 1991) şi secretar de stat (mai 1991 - 19 noiembrie 1992). În anul 1990, Meleşcanu a fost promovat la rangul de consilier diplomatic, iar în 1992, la cel de ambasador.

El a fost ministru de Externe în Guvernul condus de Nicolae Văcăroiu (1992-1996) şi ministru al Apărării în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, în perioada aprilie 2007-decembrie 2008.

La finalul mandatului de la Apărare, Teodor Meleşcanu a dorit să le mulţumească tuturor celor care l-au ajutat la îndeplinirea mandatului la conducerea instituţiei şi a declarat că niciodată mai mult ca în această funcţie nu a avut senzaţia că îşi serveşte cu adevărat ţara.

[citeste si]

În perioada 15 ianuarie - 29 februarie 2008, a fost ministru interimar al Justiţiei, ca urmare a neînţelegerilor dintre preşedinte şi premier cu privire la numirea în funcţia vacantă de la conducerea Ministerului Justiţiei a senatorului PNL Norica Nicolai.

În mai 2010, Meleşcanu a fost propus de PNL pentru un post de judecător la Curtea Constituţională.

Meleşcanu a fost ales senator de Prahova,  în colegiul al treilea al acestei circumscripţii, pe listele PNL. El a fost senator şi în legislatura 1996-2000, fiind ales atunci pe listele PDSR. De asemenea, în 2004 a fost ales pe listele Alianţei D.A.

In februarie 2012, opinia publica din Romania este luata prin surprindere dupa ce presedintele Traian Basescu il desemneaza pe Teodor Melescanu drept director al Serviciului de Informatii Externe - asta in ciuda faptului ca Melescanu provenea din PNL, adica din USL, coalitia care il critica extrem de dur pe Traian Basescu.
Dupa doar 2 ani de la aceasta numire, Melescanu produce inca o surpriza si demisioneaza din fruntea SIE (in septembrie 2014), anuntand ca intra, din nou, in cursa pentru alegerile prezidentiale. 

În iunie 1997, Meleşcanu a fondat partidul Alianţa pentru România (ApR), împreună cu un grup de foşti membri ai PDSR, printre care Mircea Coşea, Iosif Boda, Marian Enache.
În anul 2000, el candidat la Preşedinţie din partea ApR, obţinând sub 2% din voturi.

În ianuarie 2002, ApR a fuzionat cu Partidul Naţional Liberal, iar de atunci Meleşcanu a ocupat funcţii de conducere în formaţiunea liberală, până la alegerea lui Crin Antonescu în funcţia preşedinte al PNL.

Teodor Meleşcanu a deținut și funția de administrator al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu.

La capitolul avere, Meteșcanu deține două terenuri moștenite  în județul Brașov. De asemenea, viitorul ministru de Externe, deține o locuință de 127 m.p. în București și o altă locuință în Ilfov în suprafață de 580 m.p.

Meleșcanu nu are credite, dar deține ceasuri în valoare de 14.500 de euro și un autorurism Audi A6, din 2006.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel