Data publicării:

Cine este Ron DeSantis, aflat în cursa pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale din 2024

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @baronizan2
FOTO: Freepik @baronizan2
Cine este Ron DeSantis, aflat în cursa pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale din 2024.

Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, care era văzut cândva ca un contracandidat important al lui Donald Trump pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024, are nevoie de performanță solidă în adunarea de luni din Iowa, care este prima competiție de nominalizare a partidului, pentru a-și salva campania dificilă, relatează Reuters.

Potrivit sursei menționate, Ron DeSantis se află la peste 30 de puncte în urma lui Donald Trump, care își dorește al doilea mandat la Casa Albă, și trebuie să se claseze pe un loc secund solid.

De altfel, o înfrângere zdrobitoare sau o clasare pe locul al treilea, în spatele fostei ambasadoare ONU, Nikki Haley, ar ridica semne de întrebare legat de viitorul candidaturii sale.

Iată de ce este important să își revigoreze campania pentru a obține sprijinul partidului.

O viață în sectorul public

Ron DeSantis are 45 de ani și cea mai mare parte a carierei a avut-o în serviciul public și în guvern.

În timpul facultății, DeSantis a fost numit ofițer în Marină, iar după absolvirea Facultății de Drept s-a alăturat Corpului General de judecători avocați, ca avocat.

În această funcție, DeSantis a fost repartizat la tabăra militară de prizonieri de la Guantanamo Bay (Cuba), unde a supravegheat tratamentul deținuților. Ulterior a fost trimis în Irak, unde a consiliat o echipă de Navy Seals (pușcași marini).

DeSantis a lucrat pentru scurt timp ca asistent al procurorului general al SUA în Florida înainte de o candidatură de succes pentru un loc în Congresul SUA în 2012. El a servit în Congres înainte de a candida la postul de guvernator în 2018.

Care sunt legăturile lui DeSantis cu Trump

La momentul la care a candidat la funcția de guvernator în Florida, Ron DeSantis era, în mare parte, un necunoscut politic la nivel de stat, nefiind favorit pentru a câștiga nominalizarea republicană.

Lucrurile s-au schimbat atunci când a primit susținerea lui Trump, care era președintele în exercițiu, care l-a lăudat în aparițiile televizate și în campaniile electorale, astfel că DeSantis a câștigat alegerile, chiar dacă la o diferență strânsă.

Mai mult decât atât, de atunci Trump și-a asumat meritul pentru victoria lui DeSantis și l-a acuzat pe acesta din urmă de lipsă de loialitate pentru decizia de a candida la nominalizarea prezidențială. DeSantis a câștigat realegerea cu aproape 20% în 2022.

Cel mai temut guvernator din istoria Floridei

DeSantis și-a exercitat puterea influențând legislația, pedepsind criticii și umplând instanțele, birourile și consiliile de administrație ale statului cu aliați.

Unii observatori politici susțin că DeSantis este cel mai puternic și de temut guvernator din istoria statului Florida.

De altfel, în discursurile sale, DeSantis a declarat că se consideră mandatat să profite din plin de puterile acordate guvernatorului, afirmând că vrea să ia ”toată carnea de pe os”.

DeSantis s-a opus măsurilor din pandemia Covid-19

Numele lui DeSantis, care este tatăl a trei copii, a fost unul foarte prezent pe buzele americanilor, la nivel național, deoarece acesta s-a opus multor politici susținute de guvernul SUA în vederea prevenirii răspândirii Covid-19.

DeSantis s-a opus obligativității purtării măștii și a vaccinării împotriva Covid-19, mai mult, a fost foarte hotărât să mențină deschise afacerile și destinațiile turistice din Florida în timpul unei mari părți din perioada pandemiei. 

Astfel, DeSantis a devenit o figură importantă în cadrul Partidului Republican în lupta împotriva a ceea ce el susține că sunt politici prea progresiste favorizate de educatori și corporații.

De asemenea, DeSantis a făcut presiuni asupra legislativului de stat pentru a adopta interdicțiile împotriva predării ”Teoriei critice a rasei”, care susține că națiunea este zguduită de un rasism sistem, și a conceptelor privind identitatea de gen în școlile publice.

Totodată, legislatorii au adoptat recent o interdicție privind utilizarea de către managerii de active a factorilor de mediu, sociali și de guvernanță în realizarea investițiilor.

În aprilie, DeSantis a promulgat un proiect de lege care interzice majoritatea avorturilor în Florida după șase săptămâni.

DeSantis este un critic persistent al politicilor federale privind imigrația. În 2022, el a fost lăudat de conservatori și condamnat de democrați atunci când a închiriat două avioane pentru a transporta migranți venezueleni din Texas în Massachusetts.

DeSantis, ”anti-business”

Ron DeSantis a fost implicat într-o luptă publică cu Walt Disney Co, care a criticat eforturile politicianului de a limita instruirea școlară privind identitatea de gen.

Mai mult decât atât, DeSantis a încercat să priveze parcul tematic Walt Disney World  de puterile sale de auto-guvernare, iar compania i-a răspuns cu un proces. DeSantis a fost numit ”anti-business” de către directorul general al companiei, Bob Iger.

În plus, Disney a renunțat la planurile de a construi un campus corporativ, în valoare de aproape un miliard de dolari, în centrul Floridei, și care ar fi găzduit 2.000 de angajați.

Citește și: Trump susține că ştie pe cine vrea ca vicepreşedinte la Casa Albă - Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel