Cine este Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii și unul dintre cei mai bogați politicieni din Westminster
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Facebook Rishi Sunak
Foto: Facebook Rishi Sunak
Află în articol mai multe despre Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii.

Rishi Sunak va deveni marți primul prim-ministru de culoare al Marii Britanii, după ce a câștigat cursa pentru a conduce Partidul Conservator, însărcinat să conducă o țară profund divizată de o recesiune economică care va lăsa milioane de oameni mai săraci, scrie Reuters.

Astfel, unul dintre cei mai bogați politicieni din Westminster, Sunak, în vârstă de 42 de ani, va deveni cel mai tânăr lider al țării din vremurile moderne și al treilea premier în mai puțin de două luni, preluând conducerea în timpul uneia dintre cele mai tulburi epoci din istoria politicii britanice.

Sunak, care va fi oficial numit prim-ministru de regele Charles al III-a marți, va trebui, de asemenea, să muncească din greu pentru a menține unitatea partidului politic dominant al Marii Britanii, după ce unii l-au acuzat de trădare la începutul acestui an, când a demisionat din cabinetul fostului lider Boris Johnson.

Istoricul și biograful politic Anthony Seldon a declarat pentru Reuters că Sunak are cea mai dificilă moștenire economică și politică a oricărui lider britanic după cel de-al Doilea Război Mondial și că va fi constrâns de greșelile făcute de predecesorul său, Liz Truss. Totodată, unii conservatori spun că este prea bogat pentru a înțelege presiunile economice de zi cu zi care se formează în Marea Britanie și își fac griji dacă acesta ar putea vreodată să câștige alegerile pentru un partid care a fost la putere de 12 ani.

Scandalul legat de soția lui Rishi Sunak

Sunak a fost considerat o prezență carismatică a Partidului Conservator, ca fost Ministru de Finanțe în guvernul condus de Boris Johnson, până când, în aprilie, presa britanică a dezvăluit că soția lui, Akshata Sunak, ar fi evitat să plătească taxe de până la 20 de milioane de lire sterline, nefiind domiciliată în Marea Britanie, scrie The Guardian.

Sunak a fost acuzat atunci că nu înțelege actuala criză a costului vieții pentru oamenii de rând deoarece i-a apărat poziția fiscală a soției lui multimilionare, supranumită "fiica lui Bill Gates de India". Akshata Sunak are o participație de 0,91% în imperiul tehnologic al tatălui ei, Infosys, o valoarea netă de aproximativ 500 de milioane de lire sterline.

Ea locuiește în Londra împreună cu Rishi Sunak și cele două fiice ale lor, dar este încă cetățean indian și nu a plătit impozit pe veniturile sale internaționale. Totodată, Infosys a fost criticat pentru că încă opera la Moscova, în ciuda războiului din Ucraina.

Totuși, de când acest scandal a apărut în atenția opiniei publice, soția noului prim-ministru al Marii Britanii a spus că va plăti impozite în Marea Britanie pentru toate veniturile ei, mai ales că existau suspiciuni că și soțul ei ar fi beneficiat de pe urma acestor reduceri de taxe aplicate pentru cetățeni străini.

"A devenit clar că mulți nu consideră că este compatibil cu rolul soțului meu de cancelar. Înțeleg și apreciez simțul britanic al corectitudinii și nu-mi doresc ca statutul meu fiscal să fie o distragere a atenției pentru soțul meu sau să-mi afecteze familia", a spus Akshata acum ceva timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel