Cine este și ce riscă Marina Ovsiannikova, jurnalista care l-a sfidat pe Putin în direct la Pervîi Canal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Marina Ovsiannikova: Tata e ucrainean, mama e rusoaică. Niciodată nu am fost dușmani
Marina Ovsiannikova: Tata e ucrainean, mama e rusoaică. Niciodată nu am fost dușmani
Emisia programului de știri "Vremia" de pe Pervîi Canal (Canalul 1, principala televiziune de stat), luni seara, a fost perturbată de o angajată care a afișat în direct o pancartă anti-război.

Tînăra a fost  identificată de BBC drept Marina Ovsiannikova, un angajat al postului. Inițial, ea s-a poziționat în spatele crainicei, care a continuat să prezinte jurnalul de știri, însă a realizat că mesajele de pe pancartă nu erau complet vizibile.

"Nu dați crezare propagandei. Ei vă mint. Rușii împotriva războiului", sunt câteva dintre mesajele de pe pancartă, scrise în limbile rusă și engleză.

Incidentul a avut loc luni seară, în jurul orei 21:31, ora Moscovei (ora 20:31 la București), iar secvența a devenit virală în Rusia, fiind amplu distribuită pe platforma Telegram, potrivit Antena 3.

Cine este Marina Ovsiannikova

Maria Ovsiannikova, tânăra care a afișat pancarta bilingvă cu mesaje anti-război și anti-propagandă, lucra ca editor la Pervîi Canal, transmite Nexta_tv. Potrivit sursei citate, Ovsiannikova a fost deja arestată.

Presa ucraineană transmite că Daniil Berman, avocatul lui Ovsiannikova, s-a prezentat la poliție, dar cei de acolo i-au spus că jurnalista arestată nu ar fi în custodia lor.

Vezi și: Un editor de la televiziunea de stat rusă a dat buzna peste prezentatoarea TV care citea știrile oficiale ale Kremlinului: Opriți războiul! - video

Nexta_tv mai notează că, înainte de a "sparge" emisia jurnalului de știri, Ovsiannikova a înregistrat un mesaj video în care condamnă războiul din Ucraina și spune că-i este rușine de activitatea sa în slujba propagandei de stat din Rusia.

"Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă. Iar Rusia e un stat agresor. Reponsabilitatea cade pe o singură persoană, Vladimir Putin. Rusia trebuie să oprească acest război, pentru ca cele două țări frățești să se poată împăca.

Tata e ucrainean, mama e rusoaică. Niciodată nu am fost dușmani. Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Pervîi Canal, m-am ocupat de propaganda Kremlinului. Acum îmi este foarte greu și îmi e foarte rușine.

Îmi e rușine că am permis intoxicarea cu propagandă a cetățenilor ruși", a spus tânăra în mesajul înregistrat.

Ce riscă Marina Ovsiannikova

Potrivit agenției de presă ruse TASS, tânăra ar putea fi urmărită penal pentru "discreditarea folosirii forțelor armate ruse".

Regimul lui Vladimir Putin a forțat, recent, adoptarea mai multor legi care prevăd pedepse grele, de până la 15 ani de închisoare, pentru difuzarea a ceea ce autoritățile consideră a fi "informații false" despre armată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel